Brak komentarzy 14 Odsłon

KONFERENCJA „CZTERY LATA PO FUKUSHIMIE, DWADZIEŚCIA DZIEWIĘĆ LAT PO CZARNOBYLU – WNIOSKI DLA POLSKI”

zolte

Lekarze Przeciwko Wojnie Nuklearnej (International Physicians of the prevention of Nulcear War www.ippnw.eu) jest ponadpartyjną, globalną organizacją, która stawia sobie za cel badania, edukację i działania zapobiegające wojnie jądrowej.

W 1985 roku organizacja otrzymała pokojową nagrodą Nobla. Promuje rozwiązywanie konfliktów bez użycia przemocy. Aktywnie działa na rzecz wycofania broni jądrowej jak i wycofania z użytku wszystkich elektrowni atomowych. IPPNW promuje energię solarną i wiatrową jako dobre rozwiązanie problemu zapotrzebowania na energię w obliczu efektu cieplarnianego.

Dr Angelika Claussen – lekarka psychiatrii i wiceprezeska europejskiego oddziału IPPNW. Zorganizowała kongres na temat skutków zdrowotnych katastrof w Fukushimie i Czarnobylu. Dwa razy odwiedziła Fukushimę. Jest autorką artykułów naukowych na temat skutków zdrowotnych katastrof jądrowych i oddziaływania niskiej dawki promieniowania.

Prof. Bohdan Wasilewski – Prof. nadzw. dr hab. n. med., psychiatra, psychoterapeuta, dyrektor naukowy Instytutu Psychosomatycznego w Warszawie. W IPPNW działa od ponad 25 lat. Jako przedstawiciel organizacji przeprowadził misję mediacyjną ostatniej szansy, odwiedzając bezpośrednio przed wybuchem wojny domowej szereg krajów związkowych Jugosławii. Obecnie pełni funkcję przewodniczącego Sekcji Polskiej IPPNW.

10 marca 2015 roku, godz. 13.00, Sejm RP, ul. Wiejska 4/6/8, budynek G, sala 22

Program:

13.00 – 13.10: Otwarcie konferencji przez posłankę Annę Grodzką (Partia Zieloni)

13.10 – 13.40: Skutki zdrowotne katastrof jądrowych w Fukushimie i Czarnobylu – dr Angelika Claussen, Wiceprezeska europejskiego oddziału organizacji Lekarze Przeciwko Wojnie Nuklearnej

13.40 – 14.00: Psychologiczne następstwa katastrofy w Czarnobylu dotyczące Polski – prof. Bohdan Wasilewski, Lekarze Przeciwko Wojnie Nuklearnej

14.00 – 14.30: Dyskusja z udziałem prelegentów

Do pobrania >>

– –

Prosimy uprzejmie o ZGŁOSZENIA ze względu na ograniczoną ilość miejsc oraz procedury wejścia na teren budynków sejmowych. W odpowiedzi na zgłoszenie otrzymają Państwo informację potwierdzającą możliwość przybycia.

Zgłoszenia przyjmujemy do 9 marca do godz. 12:00.

E-mail: spoleczenstwofair@gmail.com„>spoleczenstwofair@gmail.com

Temat maila: 9.03 / imię i nazwisko

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *