31 Odsłon

Greenpeace

greenpeace_rumunia_min

Greenpeace Rumunia posiada swoją siedzibę w Bukareszcie. Organizacja zachęca rządy oraz międzynarodowych inwestorów do wspierania projektów energetycznych opartych na odnawialnych źródłach energii. Między 2012-2013 r, Greenpeace był bezpośrednio zaangażowany w zatrzymanie budowy elektrowni Enel (800 MW) w Galati, która miała spalać węgiel importowany z Ukrainy. Organizacja opublikowała w październiku 2012 raport o ukrytych kosztach związanych w działalnością w elektrowni Enel. Plany budowy elektrowni zostały wstrzymane.

Oltenia Energy Complex, we współpracy z China Huadian Engineering planuje budowę nowej elektrowni wykorzystującej węgiel brunatny (500 MW) w Rovinari. Greenpeace zainicjował kampanię mającą na celu zatrzymanie tego projektu, który uważa za niebezpieczny dla środowiska, zdrowia obywateli oraz gospodarki Rumunii. Organizacja sprzeciwia się budowie nowych elektrowni oraz rozbudowie kopalni odkrywkowych węgla brunatnego.

W Rumunii nie ma lokalnego sprzeciwu wobec wydobywania oraz spalania węgla brunatnego. Zagłębie Oltenia zasiedlone zostało w latach 80′ przez osoby pracujące w kopalniach lub przemyśle węglowym. Na podstawie przeprowadzonych przez Greenpeace ankiet wynika, że ok. 68% mieszkańców uważa kompleks energetyczny za jedyne źródło utrzymania. Wg. Greenpeace alternatywą dla tych osób mógłby być m.in. rozwój turystki. Zagłębie Oltenia to pięknie położony obszar, który można by wykorzystać i stworzyć bardziej „zielone” miejsca pracy.