73 Odsłon

Frank Bold

Organizacja prawnicza Frank Bold, z siedzibą w Brnie, jest  międzynarodową  fundacją zatrudniającą pięćdziesięciu pracowników, obsługującą sześć oddziałów w trzech krajach UE. Frank Bold wspiera zarówno instytucje europejskie, organizacje pozarządowe, jaki i obywateli w wielu krajach. Udziela porad prawnych w dziedzinie praw człowieka, ochrony środowiska oraz w sprawach antykorupcyjnych. Frank Bold współpracuje z wieloma organizacjami międzynarodowymi, również prawniczymi.

FrankBold prowadzi wiele spraw  na gruncie postępowań prawnych w Republice Czeskiej, przeprowadza także konsulting w innych krajach europejskich. Zajmuje się m.in. strategią prawną przeciwko czeskim elektrowniom. Państwowy koncern energetyczny ČEZ próbuje przedłużyć żywotność największych elektrowni węgla brunatnego w Republice Czeskiej. Niezależni eksperci wykazali, że projekt jest drogi i inwestor planuje użyć technologii niezgodnych z minimalnymi wymaganiami prawnymi w zakresie wydajności. Oznacza to, że ogromne ilości zanieczyszczeń będą emitowane do środowiska przez najbliższe ćwierć wieku.

Dzięki organizacji FrankBold Ministerstwo Środowiska  Republiki Czeskiej nakazało firmie ČEZ uzupełnić i przerobić dokumentację oraz zobowiązało inwestora do zaproponowania alternatywnej technologii o wyższej sprawności. W wyniku działań organizacji, inwestor został zobowiązany do częściowej rekompensaty za emisje CO2 z elektrowni.