Brak komentarzy 36 Odsłon

Brazylia nie tylko Igrzyska To lider OZE w świecie

Brazylia, gospodarz XXXI Letnich Igrzysk Olimpijskich jest jednym z liderów energetyki odnawialnej i biopaliw na świecie. Mimo, że Brazylia produkuje prąd w 85,5% z OZE, to rozwija kolejne sektory energetyki odnawialnej (mix OZE). Brazylia, podobnie jak inne kraje w regionie posiadają bardzo dobre
warunki słoneczne, nic więc dziwnego że oprócz kolektorów słonecznych (około 40 GW) ostatnio przeżywa rozkwit fotowoltaiki.

Brazylia w tym roku powinna dobić do 1 GW fotowoltaiki. Agência Nacional de Energia Elétrica chce, by w 2024 r. moc fotowoltaiki w Brazylii wyniosła co najmniej 2,7 GW. Mają być to głównie niewielkie instalacje. W wielu wsiach Brazylii dziś prąd produkuje się ze spalania oleju opałowego – ma to zostać zastąpione tańszymi instalacjami fotowoltaicznymi.

Obecnie budowana jest największa elektrownia fotowoltaiczna w Brazylii w stanie Bahia o mocy 254 MW. Ma rozpocząć produkcję prądu w 2017 r.; będzie produkować ponad 500 GWh rocznie.

W kwietniu 2015 r. rząd zwolnił z 20%-wego podatku wytwórców energii z fotowoltaiki. Dodatkowo, Narodowy Bank Rozwoju Gospodarczego i Społecznego (BNDES) uruchomił program motywacyjny w celu inwestowania w helioenergetykę. Ponadto, brazylijski bank Itaú przeznaczył 408 mln USD na finansowanie projektów z zakresu energii odnawialnej i uzdatniania wody.

Ogólnie rzecz biorąc, Brazylia realizuje szereg działań na rzecz rozwoju rynku dla prywatnych,  komercyjnych i przemysłowych instalacji fotowoltaicznych. Jest dziś najbardziej „wzrostowym” rynkiem fotowoltaiki w Ameryce Łacińskiej.

Zdjęcia: Scatec Solar

Żródło http://www.intersolar.net.br >>

http://ieeexplore.ieee.org >>

WPISZ KOMENTARZ