Brak komentarzy 57 Odsłon

A jednak! Rozwój TAK – Odkrywki NIE

Anna Dziadek i Radosław Gawlik

Mieszkańcy mają dość chaosu informacyjnego i stawiają na odnawialne źródła energii (OZE) oraz zrównoważony rozwój.

Stowarzyszenie Nie Kopalni Odkrywkowej oraz Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA wraz z władzami samorządowymi z Polski i Niemiec przedstawiły bieżącą sytuację   dotyczącą planowanych kopalni odkrywkowych węgla brunatnego po obu stronach granicy. Pewne jest jedno – wokół planów odkrywki Gubin-Brody wciąż panuje chaos. Mimo że koncern PGE wycofał się z procedury decyzji środowiskowej dla lokalizacji odkrywki, to Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego kontynuuje projekt budowy kopalni w ramach Wojewódzkiego Planu Zagospodarowania Przestrzennego (WPZP). Sytuacja jest niejasna i niepokojąca – nie ma inwestora, środków finansowych, niezbędnych zezwoleń, ani potrzebnych uzgodnień z mieszkańcami i samorządami bezpośrednio zainteresowanych gmin. Mimo to, politycy oraz urzędnicy w Zielonej Górze angażują miliony złotych na plan przestrzenny województwa oparty na wirtualnych przesłankach.

Zbigniew Barski, wójt Gminy Gubin mówi: „Obawiam się, że prace nad WPZP obejmujące kompleks energetyczny będą nadal wprowadzały niepotrzebne zamieszanie oraz odstraszą potencjalnych inwestorów z regionu Gubina.”

Mieszkańcy gmin pytają władze, jak długo jeszcze będą mieli do czynienia z blokowaniem rozwoju Ziemi Gubińskiej. Z kolei wójt Gminy Brody Ryszard Kowalczuk podkreśla: „Wciąż mamy do czynienia z chaosem w ramach planowania odkrywki węgla brunatnego. Przedstawiciele PGE w październiku 2016 r. poinformowali Ministra Energii, że planują uzyskanie koncesji w III kwartale 2017 r. Jednak sami kilka miesięcy wcześniej (sierpień 2016) wstrzymali procedurę zawieszając postępowanie w sprawie uzyskania decyzji środowiskowej w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie WLKP”.

Thomas Burchardt, rzecznik społecznej inicjatywy Klinger Runde z niemieckich Łużyc przypomina: „Po niemieckiej stronie Nysy Łużyckiej mieszkańcy sprzeciwiają się planom rozszerzenia odkrywki Jaenschwalde-Nord. Ponadto nie zgadzają się z planami koncernu energetycznego PGE po polskiej stronie. Więcej, nie widzę szans, aby przygraniczne  niemieckie gminy kiedykolwiek zgodziły się na powstanie nowych odkrywek na terenie polskich i niemieckich Łużyc. Dlaczego? Straty środowiskowe i społeczne są zbyt duże”.

„Mieszkańcy regionu wyciągnęli wnioski z sytuacji, z którą mieli do czynienia przez ostatnie 10 lat. Tak długo przekonywano nas, że prąd nie bierze się z gniazdka, aż sami zaczęliśmy produkować prąd z instalacji fotowoltaicznych na dachach wszystkich szkół na terenie gmin Brody i Gubin. Jest to projekt wyjątkowy w regionie, a nawet możemy się tym poszczycić w skali kraju. Zamiast w odkrywkę węgla brunatnego region powinien inwestować w odnawialne źródła energii oraz w oszczędzanie energii. Tak jak robią to rozwinięte kraje Unii Europejskiej” zapewnia Anna Dziadek, prezes lokalnego  Stowarzyszenia Nie kopalni odkrywkowej.

Niestety władze województwa lubuskiego nie tylko wielokrotnie stawały po stronie interesów firm zarabiających na planowaniu odkrywek, nie biorąc pod uwagę woli mieszkańców lubuskich gmin Gubin i Brody, wyrażonych w prawomocnych referendach. Ale dodatkowo nie zajmowały się największym problem regionu graniczącego z łużyckim zagłębiem węgla brunatnego – złą jakością wody i jej brakiem oraz zanieczyszczeniem powietrza przez 3 elektrownie węglowe dymiące nie tylko na województwo lubuskie, ale nawet na całą Polskę.

Ciągle brakuje chętnych wśród polityków i instytucji do zajęcia się ważnym tematem – wpływającym na jakość życia nas wszystkich. Mieszkańcy oraz wójtowie gmin Gubin i Brody widzą przyszły rozwój polsko-niemieckich Dolnych Łużyc we współpracy w propagowaniu odnawialnych źródeł energii i zrównoważonego rozwoju. Będą stawiać na oszczędzanie energii i energetykę prosumencką oraz turystykę i produkcję ekologicznej żywności.

Kontakt: Anna Dziadek, Prezes Stowarzyszenia NIE kopalni odkrywkowej

Radosław Gawlik, Prezes Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA, Wrocław

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *