Brak komentarzy 25 Odsłon

Biały Marsz** Dolnośląskiego Alarmu Smogowego na rzecz czystego powietrza

smog

Nasz pokojowy, Biały Marsz ma połączyć prezydenta i marszałka w walce o skuteczną poprawę jakości powietrza w mieście. Wrocław należy do czołówki dużych miast Polski o bardzo złym powietrzu.

Spotykamy się koło fontanny pod gabinetem prezydenta Rafała Dutkiewicza na Rynku o godz. 16.00 24 kwietnia w poniedziałek.

Zapraszamy wcześniej Pana Prezydenta do krótkiego wystąpienia.

Domagamy się od władz zdecydowanych działań na rzecz poprawy jakości powietrza – w tym wprowadzeniu postulowanego przez naukowców zakazu paliw stałych.
Spotykamy się ubrani na biało* trzymając wybrane wspólnie hasła, które ułożyli ludzie podpisujący dwie petycje do Marszałka Województwa w sprawie uchwały antysmogowej organizowane kolejno we współpracy z Akcją Demokracją i Polskim Alarmem Smogowym.

Biały pochód przejdzie chodnikami trasą: Rynek Sukiennice – Oławska – pl. Dominikański – Gen.R. Traugutta – pl. Wróblewskiego – ul. Walońska na ul. Mazowiecką przed siedzibę Urzędu Marszałkowskiego. Ok godz. 17.00 zatkniemy na trawniku 300 haseł towarzyszących petycji od obywateli miasta i województwa.

Zaprosimy do krótkiego wystąpienia Marszałka Cezarego Przybylskiego, który odpowiada za przygotowanie projektów uchwał antysmogowych dla Wrocławia i województwa.

Zapraszamy serdecznie wszystkich mieszkańców miasta w tym ponad 6 tys. osób z Wrocławia i województwa, którzy podpisali petycje w sprawie przyjęcie ambitnej uchwały antysmogowej. Czas na wsparcie polityków w tym , aby nie umierało przedwcześnie rocznie 1000 wrocławian i 2 000 mieszkańców reszty województwa z powodu złego powietrza. Nie lękajcie się!

Dolnośląski Alarm Smogowy
*Wskazówki dotyczące stroju
Ubieramy się na biało(ok 50 osób ubranych będzie w białe stroje z fizeliny) lub wyraźne białe elementy stroju, w ostateczności dla chętnych DAS będzie miał białe opaski!

**Pod koniec lat 80 tych niektórzy z nas w ruchu Wolność i Pokój organizowali Czarne Marsze w obronie czystej wody do picia dla Wrocławian, którą zatruwała Huta Siechnice. Huta została zamknięta w czasie PRL decyzją premiera Rakowskiego a woda miejska należy dziś do dobrych i bezpiecznych.
Chcemy nawiązać do tamtej tradycji skutecznej walki o środowisko na rzecz poprawy jakości powietrza we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku.

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *