Home Aktualności 6000 podpisów popierających uchwały antysmogowe dla Dolnego Śląska

6000 podpisów popierających uchwały antysmogowe dla Dolnego Śląska

Możliwość komentowania 6000 podpisów popierających uchwały antysmogowe dla Dolnego Śląska została wyłączona

Ważą się losy walki ze smogiem na Dolnym Śląsku, od której zależy życie i zdrowie mieszkańców naszego regionu. 31 października zakończyły się konsultacje społeczne projektów uchwał antysmogowych, które zostaną wkrótce poddane pod głosowanie Radnych Sejmiku Wojewódzkiego. W wigilię Dnia Wszystkich Świętych ponad 6 tysięcy zebranych podpisów poparcia dla uchwał przekazano na ręce Przewodniczącego Sejmiku, Pawła Wróblewskiego.

*

Do ostatniego dnia konsultacji przedstawiciele Dolnośląskiego Alarmu Smogowego, wspólnie z Fundacją Akcja Demokracja, zbierali podpisy pod petycją popierającą uchwały: W internecie zebraliśmy ponad 4,5 tysiąca podpisów, dodatkowo ponad półtora tysiąca w wersji tradycyjnej – mówi Hanna Schudy z Dolnośląskiego Alarmu Smogowego – podpisy w wersji tradycyjnej zbieraliśmy w ostatnim tygodniu konsultacji. m.in. przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu. Czasami ustawiały się do nas kolejki chętnych. Wiele osób wyrażało swoje oburzenie opieszałością i brakiem zdecydowanych działań ze strony władz miasta i województwa.
Swoją opinię można było również wyrazić w petycji internetowej:
Przestańcie truć! Najwyższy czas rozwiązać problem smogu! – Kasia, Wrocław
Nasze zdrowie powinno być dla Was najważniejsze – Wojciech, Nowa Ruda
Dajcie nam wreszcie odetchnąć świeżym powietrzem! – Paulina, Jelcz-Laskowice
Projekty uchwał antysmogowych stworzono w oparciu o rekomendacje naukowców: Obywatele licznie poparli uchwały dla Wrocławia i dolnośląskich uzdrowisk, które wprowadzają całkowity zakaz palenia węglem i drewnem od 2024 roku, ponieważ – według ekspertów z niezależnych zespołów powołanych przez Marszałka i Prezydenta Wrocławia – tylko taki zakaz zapewni poprawę jakości powietrza na obszarach tych gmin – dodaje Hanna Schudy.
Aktywiści i popierający ich mieszkańcy Dolnego Śląska domagają się przyjęcia uchwał w wersji zaproponowanej przez Zarząd Województwa oraz przeznaczenia środków finansowych na ich realizację.
Marta Anczewska, Fundacja Akcja Demokracja: W petycji apelowaliśmy nie tylko o przyjęcie projektów w niezmienionej formie, ale także o uruchomienie programów dotacyjnych na wymianę kotłów i ocieplenie domów. Walka ze smogiem powinna uderzać w zanieczyszczenia powietrza, a nie w najuboższych.
Termin zakończenia konsultacji i przekazania podpisów poparcia przypadł na symboliczny moment – wigilię dnia zwanego potocznie „świętem zmarłym”: Liczymy, że Radni potraktują śmiertelnie poważnie zarówno twarde dane naukowców, jak i głosy mieszkańców Dolnego Śląska i zagłosują za uchwałami. Pamiętajmy, że rocznie z powodu zanieczyszczeń powietrza umiera na Dolnym Śląsku trzy tysiące osób, z czego tysiąc w samym Wrocławiu –
podsumowuje Paweł Pomian z Dolnośląskiego Alarmu Smogowego.

Podpisy_DAS_31_X_informacja_prasowa