40 Odsłon

Bankwatch

Bankwatch Rumunia skupia się na działaniach związanych z:

• zagadnieniami prawnymi,
  • instytucjami finansującymi w Rumunii i Europie,
  • zaangażowaniem społeczeństwa z działania dotyczące węgla brunatnego.

Organizacja prowadzi obecnie kampanię anty-odkrywkową. Prowadzą działania, których celem jest powstrzymanie rozbudowy elektrowni w Rovinari.

W sierpniu 2014 roku, Bankwatch oraz Greenpeace wygrały sprawę sądową, skutecznie zapobiegając wycince 59 hektarów lasów, które miały być zniszczone przy rozbudowie jednej z kopalni odkrywkowych w Rovinari. Rumuński sąd w powiecie Gorj anulował pozwolenia środowiskowe wydane wcześniej firmie CE Oltenia – właścicielowi kopalni. Temat ten bardzo przyciągnął  uwagę krajowych i lokalnych mediów.

Konflikt wokół kopalni odkrywkowej dzieje się w pięknej, lecz mocno przemysłowej okolicy, gdzie polityka jest ściśle zorientowana na wydobycie węgla brunatnego, a władze nie mają pomysłu na rozwój alternatywnych źródeł energii. Mimo, że sprawa sądowa została wygrana, wciąż pozostaje wiele pracy. W Rumunii toczy się dziesięć innych spraw sądowych otwartych przez Bankwatch i Greenpeace, związanych z  wydobywaniem węgla brunatnego.