56 Odsłon

Centar za zivotnu sredinu (Center for Environment), Banja Luka

Organizacja Centar za zivotnu sredinu prowadzi kampanię Stop brudnej energii, ponieważ przyszłość to energia odnawialna. Prowadzą tę kampanię razem z organizacją Centrum Ekologii i Ochrony Środowiska z Tuzli oraz Ekotim z Sarajewa. Organizacje pracują w zakresie prawa oraz działań publicznych. Część prawna prowadzona jest oddzielnie – Centar za zivotnu sredinu jest odpowiedzialna za Republikę Serbską, a Centrum Ekologii i Ochrony Środowiska oraz Ekotim zajmują się Federacją BiH. Część działań publicznych prowadzona jest wspólnie przez wszystkie organizacje. Starają się one informować o ekologicznych oraz ekonomicznych skutkach wydobywania węgla, a także o problemach zdrowotnych. Sami tworzą materiały dla mediów, prowadzą kampanie w mediach społecznościowych, tworzą filmy oraz organizują konferencje, aby przybliżyc społeczeństwu problemy związane z energetyką opartą na węglu oraz promować energetyke odnawialną.

Centar za zivotnu sredinu współpracuje z wieloma organizacjami znajdującymi się w Bośni i Hercegowinie, m.in. z Bankwatch, która jest aktywna przy tworzeniu różnych analiz oraz  ogólnokrajowych raportów.

Stosunek do projektu Międzynarodowej Koalicji „Rozwój Tak-Odkrywki Nie”:

• wstępnie są zainteresowani współpracą, potrzebują jednak więcej konkretnych informacji dotyczących Koalicji
  • przydatne byłyby raporty i analizy dotyczące OZE i EE aby pokazać, że możliwe jest wprowadzenie zmian w systemie energetycznym, zwłaszcza w BiH
  • chcą pozostać z nami w kontakcie i być informowani o postępach projektu