Home Aktualności Dolnośląski Alarm Smogowy

Dolnośląski Alarm Smogowy

5 min read

Wiedza o problemie Świadomość społeczna wielkiego problemu niskiej emisji jest mała, dużo mniejsza niż w Krakowie, który z sukcesem zmierzył się z zanieczyszczeniem powietrza. Dolnośląski Alarm Smogowy (DAS) to apolityczna inicjatywa obywatelska, która ma na celu zachęcać polityków do podjęcia działań, które doprowadzą do poprawy jakości powietrza we Wrocławiu i innych miastach na Dolnym Śląsku. Działania dla Wrocławia Miasto rozpoczęło program wymiany pieców KAWKA, sponsorowany z Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Zaplanowano już wydanie 20 mln. zł. Jednak nie przyniesie to wielkiej poprawy, bo działania są bardzo rozproszony i obejmuje zaledwie 1 tysiąc pieców węglowych, gdy potrzeby sięgają wg Urzędu Miasta 40­50 tysięcy pieców. Kim jesteśmy? Organizacja powstała z inicjatywy obywateli przy wsparciu wrocławskich organizacji społecznych. W EKOCENTRUM we Wrocławiu 9 czerwca 2014 r. odbyło się spotkanie zawiązujące Inicjatywę na rzecz czystego powietrza na Dolnym Śląsku. Wzięli w nim udział zaniepokojeni stanem powietrza mieszkańcy, przedstawiciele organizacji pozarządowych, nauki, biznesu oraz eksperci energetyczni. Kilka miesięcy później, 7 października 2014 r., podczas spotkania Inicjatywy przyjęto nazwę: Dolnośląski Alarm Smogowy. Inicjatywa na rzecz czystego powietrza. Postanowiono również, że, inicjatywa zarejestruje się jako stowarzyszenie oraz będzie zabiegać o środki na wsparcie kampanii informacyjnej na rzecz czystego powietrza na Dolnym Śląsku. Apel do Ministra Zdrowia w sprawie poparcia rezolucji WHO dotyczącej wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie Jeszcze w tym miesiącu podczas Światowego Zgromadzenia Zdrowia zaplanowano przyjąć pierwszą w historii rezolucję Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą zanieczyszczeń powietrza i ich wpływu na ludzkie zdrowie. Przyjęcie rezolucji będzie kamieniem milowym dla walki o czyste powietrze oraz dodatkowym narzędzie dla naszej pracy nad lepszą jakością powietrza na szczeblu krajowym oraz europejskim. Apelujemy do Ministra Zdrowia Pana Bartosza Arłukowicza o wsparcie amitnych celów rezolucji oraz jej wiążących zapisów dla wszystkich krajów. Negocjacje nad kontynuowane są w Genewie podczas Światowego Zgromadzenia Zdrowia (World Health Assembly). Dyrektor HEAL, Genón K. Jensen uczestniczy w WHA w ramach delegacji Światowego Stowarzyszenia Medycznego, wzywając do opracowania rozwiązań, które pozwolą na znaczącą redukcję zanieczyszczeń powietrza oraz poprawę zdrowia publicznego w Europie i na świecie. W związku z negocjacjami, apelujemy o do Ministra Arłukowicza o wsparcie i wzmocnienie przygotowywanej rezolucji, ze szczególnym naciskiem na: • ustanawianie konkretnych zobowiązań (zamiast dobrowolnych deklaracji) wszystkich państw do działania na rzecz poprawy zdrowia swoich obywateli; • sprawnie funkcjonujący międzynarodowy system oceny i mechanizm nadzoru, uwzględniający konkretne wskaźniki i cele wedle rekomendacji Sekretariatu WHO; • większy nacisk na konieczność wdrażania gospodarki niskoemisyjnej i eliminacji energetyki węglowej, która w ogromnej mierze przyczynia się do powstawania zanieczyszczeń powietrza; • uznawania działań organizacji pozarządowych jako jednego z kluczowych środków na rzecz poprawy jakości powietrza. Pełna treść listu znajduje się w tym miejscu. Dalsze informacje na temat Światowego Zgromadzenia Zdrowia można znaleźć na stronie internetowej WHO. Więcej informacji w dziale Dolnośląski Alarm Smogowy Zapraszamy na stronę projektu  ]]>

Więcej powiązanych artykułów