Home Wiadomości Eko Wyzwania

Eko Wyzwania

Możliwość komentowania Eko Wyzwania została wyłączona

Zapraszamy szósty raz na Eko Wyzwania. 10 kwietnia, o 9.30 we Wrocławiu w Centrum Konferencyjnym WPP przy ul. Fabrycznej 10.
Wstęp jest bezpłatny, aby wziąć udział, wystarczy mail zgłoszeniowy na adres gosia@ekopraktyczni.pl
W programie zaplanowaliśmy wykłady i wystąpienia na temat zastosowania idei ekologii w szeroko rozumianym zarządzaniu (przedsiębiorstwa, biznes, samorządy, ekologia w życiu codziennym) oraz o relacji wynikającej z współdziałania człowieka ze środowiskiem naturalnym. Będzie o rewitalizacji z myślą o ekologii, o gospodarce obiegu zamkniętego oraz wykład – zapewniamy, że pasjonujący – przyrodnika, realizatora wielu programów telewizyjnych, Marcina Kostrzynskiego na temat „Przyroda w rękach człowieka”.
Prawie dwa lata temu na Eko Wyzwaniach mówiliśmy o smogu. Teraz również chcemy wyprzedzić nieco tematyką poruszaną na naszych konferencjach. Poszukamy rozwiązań, które pomogą nie tylko zadbać o środowisko naturalne, ale wpłyną pozytywnie na naszą jakość życia. Nie zapominamy o ekonomii, dlatego nawiążemy do oszczędności jakie idą w parze z ekologią oraz spróbujemy zdefiniować źródła finansowania dla inwestycji proekologicznych.
9.30 – rejestracja (kawa)
10.00 – rozpoczęcie, przywitanie
10.10 – Emilia Demczur i Agata Małecka zaprezentują praktyki CSR (również w odniesieniu do obiegu zamkniętego) w 3M
10.40 – Barbara Kaśnikowska, Dyrektor w UMWD przedstawi efekty i wyzwania w stosowaniu gospodarki obiegu zamkniętego z perspektywy samorządów
11.00 – Sebastian Pucułek, Business Development Lead Climate-KIC – poda przykłady jak finansować innowacje związane z klimatem?
11.15 – Magdalena Piasecka, Wiceprezdynetka Wrocławia przedstawi optykę nt. zrównoważonego rozwoju z perspektywy dużego miasta
11.30 – Bartosz Królczyk, Prezes WDP wyjaśni jak jakość warunków, w których przebywamy, przekłada się na naszą efektywność, czyli spojrzenie na budownictwo pasywne nie tylko z perspektywy oszczędności energii
12.00 – Paweł Karpiński, dyrektor w UMWD zajmie się relacją między dwoma zagadnieniami: termomodernizacją a rewitalizacją
12.20 – Elżbieta Stępień, Posłanka na Sejm zrelacjonuje bieżące prace Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa w kwestii gospodarki obiegu zamkniętego
12.30 – Marcin Kostrzynski – przyrodnik, realizator programów TV naukowych i popularnonaukowych w pasjonujący sposób opowie jaki mamy wpływ na otaczające nas środowisko
13.00 – Panel dyskusyjny z udziałem przedstawicieli NGO’s i prelegentów na temat ekologii na co dzień stosowanej w zarządzaniu, w edukacji, w działaniach oddolnych, która wpływa na jakość naszego życia i naszego otoczenia.
Ponadto (tematy w ustaleniu) udział wezmą: Magdalena Piasecka, wiceprezydent Miasta Wrocławia, Małgorzata Szczepańska, dyrektor Departamentu Innowacji w Ministerstwie Rozwoju; Grażyna Adamczyk-Arns – Prezes Zarządu Wrocławska Rewitalizacja Sp. z o.o.
Na zakończenie lunch i okazja do rozmów networkingowych
Zapraszamy już teraz do zapisywania się, liczba miejsc ograniczona!
Z wyrazami szacunku,
Zespół Ekopraktyczni.pl