22 Odsłon

Energiaklub

Energiaklub to organizacja pozarządowa działająca w Budapeszcie od 25 lat. Poprzez prowadzenie szkoleń, badań i szeroko idącej komunikacji chcą zmienić pogląd o energetyce zarówno u obywateli jak i u osób rządzących. Organzacja stara się promować niezależne i rzetelne informacje. Jej działania koncentrują się na efektywności energetycznej, odnawialnych źródłach energii, ochronie klimatu, konwencjonalnych źródłach energii oraz na polityce energetycznej. Energiaklub współpracuje z wieloma organizacjami oraz instytucjami europejskimi.

Energiaklub nie prowadzi projektu bezpośrednio związanego z kopalniami odkrywkowymi węgla brunatnego, jednak ich kampanie związane są z ochroną klimatu, energetyką odnawialną, efektywnością energetyczną oraz zrównoważonym rozwojem. Energiaklub przy współpracy z innym organizacjami oraz instytucjami tworzy modele energetyczne oraz rożnego rodzaju raporty.

Energiaklub współpracuje z firmami i instytucjami zajmującymi się energetyką odnawialną prowadząc wspólne kampanie lobbujące. Organizacja ma także dobre kontakty z mediami.

Stosunek do projektu Międzynarodowej Koalicji „Rozwój Tak-Odkrywki Nie”:

• – są zainteresowani współpracą, chcą pozostać z nami w kontakcie i być informowani o postępach projektu,
  • – uważają, że współpraca na poziomie europejskim jest potrzebna.