88 Odsłon

Fundusz Ochrony Środowiska i Efektywności Energetycznej Republiki Serbskiej, Banja Luka

Fundusz Ochrony Środowiska i Efektywności Energetycznej jest publicznym funduszem działającym od 2007 roku w części autonomicznej Bośni i Hercegowiny – Republice Serbskiej. W części Federacji Bośńi i Hercegowiny, w Sarajewie, działa osobny Fundusz odpowiedzialny także za sprawy międzynarodowe.
Funduszu Republiki Serbskiej obejmuje działania związane z gromadzeniem środków, a także finansowaniem, realizacją i rozwojem programów, projektów i innych działań w dziedzinie ochrony środowiska, zrównoważonego rozwoju, efektywności energetycznej oraz odnawialnych źródeł energii.

W Republice Serbskiej nie istnieje system taryf gwarantowanych dla OZE, projekty związane z energetyką odnawialną mogą być jednak finansowane przez Fundusz Ochrony Środowiska i Efektywności Energetycznej. Dział efektywności energetycznej jest stosunkowo nowym działem (istnieje od 2013 roku) i obecnie priorytetowo traktuje się projekty w budynkach publicznych.

Duża część pieniędzy, która zasila Fundusz pochodzi z opłat za odpady opakowaniowe. Przedsiębiorca zobowiązany jest do zapłaty odpowiedniej kwoty na rzecz państwowego Funduszu. W planie jest także wprowadzenie opłat za odpady elektroniczne.
W Federacji Bośni i Hercegowiny są już wprowadzone opłaty za emisje CO2, Republika Serbska jest obecnie na etapie wdrażania odpowiednich ustaw.

Do budżetu Funduszu co roku wpływa ok. 2-2,5 mln Euro, z czego ok. 10% przeznaczonych jest na projekty pochodzące od organizacji pozarządowych. Fundusze przydzielane są obecnie w postaci dotacji. W tej chwili wdraża się nowy system finansowania projektów związanych z efektywnością energetyczną, które w przyszłości będą finansowane w postaci pożyczek.
Planują także wprowadzenie opłat za CO2 oraz takie zwiększenie dochodów Funduszy, aby rocznie wpływało na nie 10-20 mln Euro. Rozmówcy stwierdzają, że ceny energii należą w BiH do najniższych w Europie – w odpowiedzi na brak zastosowania OZE w kraju. Chcą jednak wprowadzić większe wsparcie dla OZE – do 2018 roku Fundusz chce przeznaczyć 10% swoich środków na projekty wspierające energetykę odnawialną. Projekty związane z efektywnością energetyczną już są wspierane. Jest plan działań na rzecz EE i cel efektywności ustalony na 9 % do 2020 roku.

Stosunek do projektu Międzynarodowej Koalicji „Rozwój Tak-Odkrywki Nie”:

• – są zainteresowani współpracą, chcą pozostać z nami w kontakcie i być informowani o postępach projektu,
  • – Fundusz posiada Dział Międzynarodowy, posiadają także fundusze na projekty międzynarodowe,
  • – są zainteresowani kontaktem z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska na Dolnym Śląsku.