32 Odsłon

Greenpeace Węgry

Greenpeace Węgry działa od kilkunastu lat, a jego siedziba znajduje się w Budapeszcie. Organizacja nie prowadzi obecnie kampanii skupiającej się na węglu brunatnym, jednak prowadzi projekty związane z energetyką jądrową oraz ochroną klimatu.
Greenpeace stworzył scenariusz Transformacji Energetycznej [Energy Revolution], który opisuje zasadę zrównoważonych dostaw energii na Węgrzech. [Energy Revolution] pokazuje, jak można maksymalnie zwiększyć udział odnawialnych źródeł energii i tym samym zmniejszyć udział paliw kopalnych do minimum, a udział energii jądrowej do zera.
Nasz rozmówca uważa, że projekt elektrowni i odkrywki na 500 MW nie jest realistyczny, mimo , że stoi za nim oligarcha. Odkrywka na północy Węgier, miała by powstać koło parku narodowego. Greenpeace koncentruje swoją pracę na energetyce jądrowej.

Stosunek do projektu Międzynarodowej Koalicji „Rozwój Tak-Odkrywki Nie”:

• – wstępnie są zainteresowani współpracą, jednak wszelkie decyzje o współpracy międzynarodowej muszą być podjęte w siedzibie głównej organizacji przez osoby zarządzające,
  • – chcą pozostać z nami w kontakcie i być informowani o postępach projektu,
  • – przesłali nam ciekawy raport „How Europe’s biggest polluters became their own regulator”.