33 Odsłon

Konferencja pt. „Węgiel brunatny w XXI wieku – zwyczajny biznes, czy katastrofa?”

Doroczna Konferencja Koalicji „Rozwój TAK – Odkrywki NIE”  już w czwartek, 27 września 2018 r.  w Warszawie w Centrum Prasowym FOKSAL, ul. Foksal 3/5 g.12.00.

„Czy odkrywki to dobra inwestycja – co świat finansów i  przedsiębiorców myśli o węglu?” oraz program dla sektora górnictwa węgla brunatnego  i jego konsekwencje dla społeczności lokalnych  to tematy wiodące jakie chcemy przedstawić. Wspólnie z prof. Janem Popczykiem zastanowimy „Jeśli nie węgiel, to co?”

Swoją obecnością zaszczycą  nas jako prelegenci  m.in. wspomniany wyżej prof. Popczyk, Aleksander Śniegocki (Wise Europa), Miłosz Jakubowski (Frank Bold) oraz dr Benedykt  Pepliński i dr Sylwester Kraśnicki. Głos zabiorą reprezentanci Koalicji /Fundacji „RT-ON” w tym jako ekspert Kuba Gogolewski oraz przedsiębiorcy i samorządowcy. Moderować dyskusję będą Radosław Gawlik i dr Michał Wilczyński. Co ciekawe – jako partnerzy  konferencji (choć nie są jeszcze w Koalicji) udział wezmą wielkopolskie stowarzyszenia: „Przedsiębiorczość dla Ekologii” i „Samorząd dla Zrównoważonego Rozwoju”. Zapraszamy zatem gorąco do udziału w wydarzeniu i prosimy o przekazanie informacji innym zainteresownym.

Prosimy o zgłoszenia  oraz kontakt z p. Ewą Brzezińską (e.brzezinska@fundacja.rt-on.pl , 698 659 019)

Tomasz Waśniewski

Przed Ministerstwem Energi z udziałem min. grupy mieszkańców gminy Babiak odbędzie się pikieta pod hasłem „Żadnych nowych odkrywek węgla brunatnego – węgiel zostawcie pod ziemią !”. Warszawa ul. Wspólna 6 , boczna Kruczej początek g.10.00.

Pragniemy tych z Państwa, którzy mogą dołączyć do pikietujących prosić o przybycie pod Ministerstwo na godz 10.00. Po zakończeniu pikiety ok. g 11.00 . przejdziemy do Centrum Prasowego FOKSAL – ok.1000 m.