21 Odsłon

Levego Munkacsoport

Levego Munkacsoport (The Clean Air Action Group) jest jedną z najbardziej znanych i najstarszych organizacji ekologicznych na Węgrzech. Założona została w 1988 roku przez trzy lokalne grupy ekologiczne. Działalność Levego obejmuje badania, doradztwo oraz kampanie społeczne na szczeblu lokalnym, krajowym oraz międzynarodowym. Głównymi obszarami pracy Levego są:

• – zrównoważony transport,
  • – zrównoważona polityka energetyczna,
  • – zrównoważony rozwój obszarów miejskich,
  • – ochrona terenów zielonych w miastach.

Levego nie prowadzi kampanii skierowanej bezpośrednio przeciwko działalności kopalni odkrywkowych węgla brunatnego na Węgrzech, jednak we wrześniu 2012 roku rozpoczęli program „Czyste powietrze!”. Jest to projekt skierowany do rządu, samorządów, firm transportowych oraz bezpośrednio do obywateli, aby wspólnie pracować na rzecz czystszego powietrza. Problemem jest tu spalanie węgla brunatnego w gospodarstwach domowych dla ich ogrzewania. Powoduje to wyjątkowo duże skażenie powietrza, którym oddychają mieszkańcy.

Organizacja opracowuje obecnie skuteczny sposób na poprawę jakości powietrza. Projekt „Czyste powietrze” jest wspierany przez program Unii Europejskiej LIFE +.
Levego ma na celu doprowadzenie do oficjalnego zakazu spalania węgla brunatnego w gospodarstwach domowych. Organizacja obliczyła emisje ze spalania węgla brunatnego w gospodarstwach domowych i okazało się, że emitują one dużo więcej pyłu PM2,5 niż elektrownie. Wg Levego takie zanieczyszczenie powietrza może być przyczyną 131-176 zgonów dziennie.
Organizacja naciska na Ministerstwo Rolnictwa (odpowiedzialne na ochronę środowiska), aby wprowadzona została ustawa całkowicie zakazująca spalania węgla brunatnego w gospodarstwach domowych. Obecnie na Węgrzech nie ma żadnych oficjalnych przepisów wyznaczających normy jakości spalanego wegla.

Stosunek do projektu Międzynarodowej Koalicji „Rozwój Tak-Odkrywki Nie”:

• – są zainteresowani współpracą, chcą pozostać z nami w kontakcie i być informowani o postępach projektu,
  • – pomocne dla nich są przykłady naszych kampanii społecznych dotyczących zanieczyszczenia powietrza,
  • – mają jedną zaprzyjaźnioną osobę w Parlamencie Europejskim,
  • – przydatny im będzie nasz polsko-niemiecki raport o węglu brunatnym,
  • – podoba im się deklaracja postulują, aby dodać w niej punkt dotyczący niskiej emisji,
  • – pomocne są zawsze „succes story”.