30 Odsłon

Ogród Edukacji Ekologicznej

Między 18. maja a 15. czerwca 2018 roku dzięki wsparciu finansowemu Funduszu Małych Grantów EKO-UNII Przedszkole Bim Bam Bom przy ulicu Stoczniowej we Wrocławiu zrealizowało projekt Ogród Edukacji Ekologicznej.

Przedsięwzięcie miało na celu pokazać dzieciom czym jest zrównoważony rozwój w praktyce i dlaczego warto żyć harmonijnie z przyrodą. Miało też zaangażować mieszkańców Zakrzowa (głównie rodziców, opiekunów i rodziny dzieci przedszkolnych) w działania projektowe, pokazując, że można coś zrobić dla lokalnego środowiska. W ramach przedsięwzięcia dzieci odbyły cykl zajęć podczas, których dowiedziały się między innymi: Po co nam pszczoły i pyłek kwiatowy? Czy jedzenie można sobie samemu wyhodować? Jak sadzić i pielęgnować roślinki? Skąd mamy tlen? Jak dbać o czystość powietrza? Czym jest recykling i upcykling? Jak śmieci stają się ziemią? W ramach odpowiadania na te i jeszcze inne pytania dzieci: przygotowały aranżacje z mchu chrobotka reniferowego, wykonały ogrody pionowe ze starych europalet i posadziły w nich roślinki, powiesiły w ogródku hotel dla zapylaczy, przygotowały domki dla ptaków, miały okazję sprawdzić jak szybko rozkładają się umieszczone pod kamieniami w ogrodzie produkty (jedzenie, papier, folia, drewno), z zaangażowaniem pracowały, aby powstał ogród pełen kwiatów i ziół. Swoją działalność mieli okazję podsumować na zajęciach otwartych, na których okoliczni mieszkańcy usłyszeli, co dzieci wiedzą na temat zrównoważonego rozwoju i co warto robić, aby żyć w czystym świecie. Warto tu wspomnieć, że zaangażowanie opiekunów dzieci i innych okolicznych mieszkańców przekroczyło nasze oczekiwania – zostaliśmy obdarowani ogromną ilością roślin, pomagano nam w noszeniu i nawożeniu ziemi, otrzymaliśmy też ekologiczne nawozy dla roślin. Ludzie spacerujący obok przedszkola co dzień chętnie przystają przed ogrodem, aby go pooglądać i pochwalić dzieci biegające po grządkach z konewkami, za ich pracę. Jest to bardzo dobra okazja, aby podzielić się osiągnięciami projektu i ideą, która mu przyświecała.

Dziś dzieci na co dzień chętnie korzystają z ogrodu, sprawdzając jak szybko rośnie sałata i słoneczniki; podlewając roślinki oraz doglądają pomidorów. Czasami wnosimy też do niego ławki i tam robimy zajęcia na przykład plastyczne. Rodzice z kolei chętnie zaglądają do kwiatów przed odebraniem dzieci z przedszkola. Ten sukces projektu sprawił, że Ogród Edukacji Ekologicznej stał się jednym z ważnych elementów organizowanego końcem czerwca Dnia Rodziny. Przyczynił się tez do tego, że podjęliśmy decyzje o rozbudowaniu ogrodu w ramach innych funduszy. Mamy nadzieję, że kolejne przedsięwzięcie będzie równie udane i pełne dobrej zabawy, co projekt Ogród Edukacji Ekologicznej.

Paulina Sopata