12 Odsłon

Z Wrocławia na Marsz dla Klimatuie – COP24. Ostatnia szansa na bezpłatny wyjazd na marsz w Katowicach

Celem marszu jest nacisk na polityków, którzy utknęli w węglowej przeszłości. Wyciągniecie ich i nas na słońce i wiatr, ku czystej energii. Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA, wraz z wrocławskimi Zielonymi, organizuje wyjazd na „Marsz dla Klimatu”, który odbędzie się z okazji trwającego Szczytu Klimatycznego w Katowicach.

„Marsz dla Klimatu” odbędzie się w sobotę, 8 grudnia 2018 r. w Katowicach. Organizatorzy zapewniają bezpłatne autobusy z Wrocławia, wystarczy się jedynie zdecydować – a to ostatnia szansa! Wyjazd z Wrocławia o godz. 8:30 spod Arsenału przy ul Cieszyńskiego 9. Powrót po marszu ok. 17:00 z Katowic do Wrocławia. Jutro (środa) ostatni dzień by zgłosić chęć wspólnego wyjazdu należy zgłaszać do EKO-UNII pod e-mail: info-ekounia@eko.org.pl lub telefonicznie: 71 344 22 64 (w godz. 10:00-15.00).

Radosław Gawlik, prezes Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA i b. wiceminister ochrony środowiska jest zaniepokojony działaniami ministra Tchórzowskiego: – Polityka realizowana i proponowana przez Ministra Energii jest nieodpowiedzialna. Brak zrównoważenia społecznego, ekonomicznego i ekologicznego na miarę obecnych wyzwań klimatycznych i dotyczących redukcji smogu niesie zagrożenie dla interesów narodowych i społecznych Polski. Racją stanu Polski był i jest udział w polityce klimatycznej Unii Europejskiej oraz przejście z gospodarki węglowej na gospodarkę nisko- i bezemisyjną do połowy XXI wieku. Nie rozumiał tego rząd PO-PSL oraz – jeszcze bardziej dramatycznie – nie rozumie tego rząd PiS, który z drogiego i kończącego się polskiego węgla uczynił przedmiot sakralizacji – podkreśla Gawlik.

– Obudźmy wszystkich tych, którzy jeszcze śpią – dodaje Paweł Pomian z Partii Zieloni. Musimy zacząć działać na wielu płaszczyznach. Zmiany powinny nastąpić zarówno na poziomie rządowym, ale również samorządowym. Miasta i gminy mają również znaczący wpływ na swoją politykę. Musimy w końcu docenić przyrodę, wspierać lokalnych aktywistów i społeczników, którzy o to walczą. A także zacząć inwestować w OZE, dbać o czyste powietrze i ograniczenie produkcji tlenków węgla oraz rozwój komunikacji publicznej. Musimy zapobiegać suszom i powodziom, na które nie jesteśmy przygotowani – tłumaczy Pomian.

Zapisy na wyjazd autobusowy na marsz trwają już tylko do środy 5.12.2018. Organizatorzy namawiają do zaproszenia rodziny i znajomych oraz udostępnienia wydarzenia na Facebooku. Marsz jest pokojowy.

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/737466519973442/