Brak komentarzy 31 Odsłon

Płazy na placu budowy autostrady A1 – Piekary Śląskie

Zwrócono się do nas telefonicznie z prośbą o opinię herpetologiczną w sprawie planowanej akcji przenoszenia płazów na placu budowy autostrady A1. Ocena oddziaływań na środowisko nie wykazała tam obecności płazów, stwierdzono jednak ich występowanie po rozpoczęciu prac budowlanych. Jako specjalista herpetolog sprawą zajęła się p. Ewa Leś.

Inwestycje drogowe jako inwestycje wielkoskalowe często wchodzą w konflikt z przyrodą jako, że nierzadko przecinają cenne obszary przyrodnicze. Do każdej planowanej inwestycji istnieje wymóg sporządzenia raportu oceny oddziaływania na środowisko, które to dokumenty w Polsce często są nierzetelnie wykonane, z opłakanym skutkiem dla przyrody i możliwymi karami finansowymi dla państwa. Płazy są zwierzętami szczególnie wrażliwymi na naruszenie i skażenie ich biotopów z tego też względu inwestycje naruszające ich szlaki migracyjne lub obszary rozrodu powinny być objęte szczególną ochroną i posiadać stosowne zabezpieczenia. W w/w przypadku, gdy inwestycja już ruszyła, pozostało wyjście przeniesienia płazów do zbiorników zastępczych, co było ratunkiem dla tej populacji przed całkowitym wyginięciem. W związku z tym przeprowadzone zostały konsultacje eksperckie oraz wywiad radiowy. Wcześniej sprawa ta była nadzorowana również w terenie z racji współpracy z Górnośląskim Towarzystwem Przyrodniczym. Artykuły powstałe wyniku interwencji w załączeniu.

Przeczytaj „Czy kumak nizinny zablokuje autostradę A1?” >>

Relacja telewizyjna „BEZCENNE, BEZWARTOŚCIOWE?” >>

Relacja telewizyjna „ŻABY NA DRODZE A1” >>

WPISZ KOMENTARZ