73 Odsłon

Powstrzymanie budowy nowych kopalni odkrywkowych

Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA jest jedną z wiodących organizacji pozarządowych zaangażowanych w transformację energetyczną Polski. Stowarzyszenie ściśle współpracuje ze społecznościami lokalnymi, na które wpływ mają istniejące lub planowane kopalnie odkrywkowe węgla brunatnego i elektrownie. Po kilku sukcesach, jakie EKO-UNIA i jej lokalni partnerzy osiągnęli w sporze przeciwko powstawaniu nowych kopalni odkrywkowych, organizacja chce w większym stopniu zaangażować się w działania związane z istniejącymi elektrowniami.

W 2017 r. PGE i ZE PAK kontynuowały próby lokalizacji kopalni odkrywkowych węgla brunatnego na polskich Łużycach (woj. lubuskie), w Wielkopolsce, w województwie łódzkim i na Dolnym Śląsku. PGE deklaruje, że będzie nadal ubiegać się o pozwolenie środowiskowe dla kompleksu Gubin-Brody, spółka nie wstrzymała też planów budowy nowej kopalni w Złoczewie, a także planuje rozbudować kopalnię odkrywkową w Turowie. Również ZE PAK nadal planuje kopalnie węgla brunatnego w Ościsłowie i Dębach Szlacheckich.

Będziemy śledzić procesy lokalizacji wszystkich kopalni odkrywkowych w Polsce: w Gubinie-Brodach (woj. lubuskie), w Złoczewie (woj. łódzkie), Ościsłowie i Dębach Szlacheckich (Wielkopolska), a także kontynuować współpracę z lokalnymi społecznościami oraz Koalicją „Rozwój TAK – Odkrywki NIE”. Podczas trwania projektu będziemy śledzić działania (i procedury) związane z rozbudową kopalni odkrywkowej Turów oraz budową nowego bloku w elektrowni Turów. Skupimy się również na problemie zanieczyszczenia powietrza w Worku Turoszowskim oraz możliwościach transformacji energetycznej tego regionu.

W ramach tego projektu zorganizujemy także spotkania, konferencje oraz będziemy wspierać mieszkańców, którzy sprzeciwiają się planom budowy kopalni odkrywkowych węgla brunatnego w Polsce. Będziemy kontynuować działania związane z monitorowaniem przestrzegania przepisów prawnych (min. prawa górniczego i geologicznego). Będziemy także wspierać mieszkańców i samorządy w procesach procedur środowiskowych związanych z nowymi inwestycjami – koncentrujemy się przede wszystkim na opiniach prawnych i merytorycznych.