13 Odsłon

Społeczeństwa 4. państw wyszehradzkich na ścieżce zmian dotyczących klimatu oraz energii

Rozwój regionalny, środowisko naturalne i turystyka, edukacja i polepszanie regionalnych strategii w zakresie ochrony środowiska, zmiany klimatu i zrównoważony rozwój.

Zmiany klimatyczne dotyczą wszystkich krajów na świecie, również tych z regionu V4. Przystosowanie się do zmian przed którymi stoi społeczeństwo europejskie jest wyzwaniem, ale także okazją do wspólnych działań oraz czerpania korzyści, jeśli tylko kraje wdrożą plany adaptacji do zmian klimatu w spójny sposób. Osiągnięcie tego celu wymaga ciągłych działań i zmian w politykach środowiskowych, zarówno w odniesieniu do opracowywania i wdrażania strategii, jak i do realizacji konkretnych działań.

Projekt ten prowadzony będzie wraz z organizacjami z Czech, Słowacji oraz Węgier. Skupi się przede wszystkim na zapewnieniu możliwości przedstawicielom z regionu V4 rozwinięcia współpracy w kierunku kompleksowego podejścia do problemów związanych ze zmianami klimatycznymi wpływającymi na regiony. Działania – m.in. konferencje, seminaria, raporty, kampania medialna – będą stanowiły szansę dla lokalnych przedstawicieli, a także organizacji pozarządowych, pokazania kompleksowego podejścia do działań związanych z adaptacją do zmian klimatu na poziomie krajowym i regionalnym. W ten sposób projekt ma na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron, wykorzystanie wiedzy fachowej, stworzenie sieci współpracy i zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat znaczenia kwestii zagrożeń związanych ze zmianą klimatu.

Poprzez realizację działań międzynarodowych zostanie utworzona baza danych zainteresowanych stron. Narzędzia i metody tego projektu zostaną opracowane wspólnie z organizacjami partnerskimi w celu spełnienia regionalnych wymagań oraz stworzenia długoterminowych możliwości aplikacyjnych. Projekt przyczyni się do poszerzenia wiedzy na temat wpływu klimatu we wszystkich krajach V4.

Cele szczegółowe: zwiększenie wiedzy na temat transformacji energetycznej oraz ochrony klimatu w krajach V4; ocena obecnego stanu adaptacji do zmian klimatycznych; analiza i ocena poziomu wdrażania dobrych praktyk i pokazanie przykładów w zakresie transformacji energetycznej (OZE, EE, walka ze smogiem, gospodarka niskoemisyjna); zwiększanie świadomości wśród organizacji ekologicznych i społecznych, grup / przedsiębiorstw zajmujących się OZE, EE, przedstawicieli władz lokalnych, mediów oraz obywateli.