Home Aktualności WAŻNE KONSULTACJE dotyczące 29 mld Euro:

WAŻNE KONSULTACJE dotyczące 29 mld Euro:

Szanowni Państwo !

Ministerstwo Rozwoju Regionalnego otworzyło nowy termin na zgłaszanie uwag dla Członków Pre-Komitetu Monitorującego do 20 sierpnia.
Proszę o nadsyłanie opinii do ważnego dokumentu "Szczegółowy opis osi priorytetowych PO Infrastruktura i Środowisko".

Prosimy zatem o opinie najpóźniej do 18.08 na e-mail ekounia@eko.org.pl Dokument jest na stronie internetowej MRR, dostępny jest dla opinii publicznej od połowy kwietnia br. pod tym adresem

Lub do ściągnięcia od nas

Organizacje powinny być czujne i pilnować tej gorącej fazy przygotowań do wdrażania POI i Ś na lata 2007-13. Jest ona bardzo ważna !!! Poźniej przez 10 lat (zasada n+3 tj.7+3)  nastąpi wydatkowanie tych wielkich środków ( 29 mld Euro) według zasad określonych  w dokumencie, który jest powyżej. Moje doświadczenie  z prac w KM SPO " rolny" było takie: Źle zaplanowane działanie w SPO  2004-2006 tzw. gospodarowanie rolniczymi zasobami wodnymi-  powoduje, że za pieniądze  podatników UE i naszych dewastuje się resztki rzek i potoków- i nie sposób tego powstrzymać (listy do Premiera Kaczyńskiego- bez odpowiedzi (!?), apele do Komisji Europejskiej również niewiele zmieniły) Prawdopodobnie zabrakło kilku twardych zapisów (o obowiązku i postępowania w sprawie Oddziaływanie na Środowisko i analizy wariantowej- więcej propozycji patrz list do premiera Kaczyńskiego) w SPO rolnym w latach 2004-2006,  które przeoczyliśmy na etapie przygotowanie Uzupełnienia do SPO. Radek Gawlik
Stowarzyszenie Ekologiczne Eko-Unia