Home Aktualności Węgiel Łużycki – Okólnik, 19 lutego 2013

Węgiel Łużycki – Okólnik, 19 lutego 2013

Dzisiaj tylko dwie krótkie notki, poza głównym wydaniem:

1. Nowa broszura:  Jak węgiel brunatny Vatenfallu  zagraża wodzie pitnej!

Kopalnie węgla brunatnego z terenu Łużyc przyczyniają się do masowych spływów siarczanów i związków żelaza do rzek. Tym samym zagrażają jakości wody pitnej dla blisko dwóch milionów odbiorców w obszarach Berlina i Frankfurtu nad Odrą. Po tym jak przez wiele lat próbowaliśmy uwrażliwiać obywateli na ten temat  (np. w zeszłym roku naszym stanowiskiem w ramach strategii energetycznej Brandenburgii), w ciągu ostatnich miesięcy temat ten był omawiany w łużyckiej prasie prawie codziennie. Opracowaliśmy właśnie broszurę informacyjną, która pozwoli przekazać najważniejsze informacje na ten temat również poza region Łużyc. Opracowanie nie odwołuje się wyłącznie do aktualnych dyskusji.

Czterostronicowa broszura dostępna jest jako pdf (1.4 MB) tutaj: http://www.lausitzer-braunkohle.de/thema_wasser.php

Broszura jest również wydrukowana w formacie A-4 i może być u nas bezpłatnie zamówiona. Datki na koszty pocztowe mile widziane.

2. Dane dotyczące konta bankowego Umweltgruppe

Zmieniliśmy konto naszego związku. W przyszłości prosimy o przelewy na to konto:

Umweltgruppe Cottbus e.V.

Konto 1145376900

GLS Bank

Bankleitzahl 430 609 67

Nie zmienia się możliwość odliczenia datków od  podatku. Gdyby okazało się, że pomimo naszych starań nie wszędzie zaktualizowaliśmy dane dotyczące naszego konta prosimy  Państwa o kontakt z nami.

tłum. Hanna Schudy