Brak komentarzy 94 Odsłon

Woda i czyste powietrze dla woj. łódzkiego. Czy odkrywka Złoczew w XXI wieku nam pomoże? – konferencja

Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na konferencję pt. „Woda i czyste powietrze dla woj. łódzkiego. Czy odkrywka Złoczew w XXI wieku nam pomoże?” w dniu 26 stycznia 2018 r, w godz. 11:00 – 13:30.

Podczas konferencji chcemy zwrócić uwagę opinii publicznej, a w szczególności polityków i urzędników regionalnych, na zagrożenia dla rozwoju gospodarczego i środowiska wynikające z planowanej dużej kopalni odkrywkowej na południowym zachodzie woj. łódzkiego, w Złoczewie. Lej depresyjny odkrywki Złoczew może obejmować obwód o średnicy 60 km i sięgać sąsiednich województw. Zagrożone będzie ok 40 ujęć wody pitnej, wody podziemnie i powierzchniowe. Kopalnia Złoczew wymaga wysiedlenia ok 30 wsi, przyczyni się także do niskiej emisji i poważanych zagrożeń zdrowotnych w województwie, pogłębiających problemy ze smogiem. Nasze opinie opieramy na pracy ekspertów w tych dziedzinach, oceniających raporty potencjalnego oddziaływania na środowisko oraz śledzących doświadczenia sąsiednich województw.

Jednocześnie chcemy porozmawiać o jakości życia w gminach w woj. łódzkim, ochronie powietrza oraz problemach zdrowotnych związanych z niską emisją (sposoby ogrzewania, jakość paliw, kopalnia odkrywkowa) oraz wysoką emisją (elektrownie, elektrociepłownie oparte o paliwa stałe) przyczyniającymi się do zanieczyszczeń powietrza.

Konferencja odbędzie się 26 stycznia 2018 r. w Faktoria – Centrum Biznesowe, ul. Dowborczyków 23, 90-019 Łódź, sala 3. Seminarium jest bezpłatne. Bardzo prosimy o zgłoszenia dot. uczestnictwa w konferencji na info-ekounia@eko.org.pl najpóźniej do 24 stycznia.

Serdecznie zapraszamy, załączając program konferencji.

Z poważaniem, Radosław Gawlik, EKO-UNIA

Katarzyna Kubiczek, EKO-UNIA

Weronika Michalak, HEAL Polska

PLAN KONFERENCJI:

11:00 – 12:00 Wystąpienia:

• dr. Sylwester Kraśnicki, hydrogeolog – „Wpływ odkrywki Złoczew na wody podziemne i powierzchniowe”

• dr. hab. Leszek Pazderski, chemik – „Ryzyko budowy i eksploatacji kopalni odkrywkowych na podstawie doświadczeń z Wielkopolski”

• Weronika Michalak, kierowniczka programu Czyste Powietrze HEAL Polska – „Wpływ wysokiej i niskiej emisji na zdrowie”

12:00 – 12:30 Przerwa kawowa

12:30 – 13:30 Dyskusja

OGRANIZATOR: Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA

Kontakt: Katarzyna Kubiczek, kasiakubiczek@gmail.com, tel. 669 147 997