Brak komentarzy 30 Odsłon

Wspólna Polityka Rybacka

Na prośbę koalicji polskich POE oraz szwedzkiej organizacji pozarządowej zajmującej się sprawami rybołówstwa FISH podjęliśmy interwencję na szczeblu rządowym w sprawie Wspólnej Polityki Rybackiej. Interwencja dotyczyła poparcia w reformie WPRyb lepszych instrumentów kontroli oraz glosu w sprawie prawnego wyłączenie artykułu dot. zawieszenia i anulowania wspólnotowej pomocy finansowej dla sektora rybołówstwa (załączniki- pisma).

Wystosowane zostały stosowne pisma z racji naszego zaangażowania w sprawy Bałtyku. Od kilku lat prowadzimy dzialania zwiazane z ochrona środowiska Morza Baltyckiego oraz dazeniem do zrównoważonego rozwoju rybołówstwa. Bierzemy czynny udzial w spotkaniach dot. Reformy Wspolnej Polityki Rybackiej i orientujemy się w potrzebach tego sektora. Zalezy nam również na zmianach prawnych, potrzebnych, a wrecz koniecznych w sektorze rybołówstwa stad nasza reakcja na pojawiające się na horyzoncie możliwości zmian instrumentow kontroli rybolowstwa oraz zmian regulacji prawnych. Mamy nadzieje, iż nasz glos, słyszalny również w tej interwencji wpłynie pozytywnie na zmiany w sektorze rybołówstwa i pozwoli nazwac rybołówstwo na Morzu Baltyckim rybołówstwem zrównoważonym.

List do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 10.09.09 >>

List do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 15.09.09 >>

Odpowiedź Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi >>

WPISZ KOMENTARZ