Brak komentarzy 174 Odsłon

Wybierzmy czyste powietrze

Dolnośląski Alarm Smogowy ocenia antysmogowe programy kandydatów i kandydatek na Prezydenta Wrocławia.

Działacze Dolnośląskiego Alarmu Smogowego (DAS) zapytali kandydatów i kandydatki na Prezydenta Wrocławia o ocenę jakości powietrza w mieście i pomysły na jego poprawę. Swoje odpowiedzi przesłało siedmiu z dziesięciu startujących w najbliższych wyborach samorządowych: Marta Lempart, Jerzy Michalak, Katarzyna Obara, Mirosława Stachowiak-Różecka, Jacek Sutryk, Małgorzata Tracz i Artur Zborowski. Prawie wszyscy uznali smog za jeden z najważniejszych problemów Wrocławia.

Cieszymy się, że większość kandydatów nie zbagatelizowała problemu – mówi Arkadiusz Wierzba (DAS) – doceniamy też poziom szczegółowości przesłanych odpowiedzi. Odpowiedzi publikujemy na naszej stronie w formie antysmogowego latarnika przedwyborczego:

Pod wieloma względami kandydaci i kandydatki prezentują zgodne stanowisko w ocenie sytuacji i proponowanych rozwiązaniach.

Bardzo ważne jest dla nas, że wszyscy zobowiązali się do przeprowadzenia pełnej inwentaryzacji źródeł ogrzewania – dodaje Krzysztof Smolnicki, Prezes Fundacji Ekorozwoju i działacz DAS – wszyscy opowiedzieli się także za zwiększeniem środków na wymianę pieców, doradztwem energetycznym i programem osłonowym, a także za zwiększeniem zakresu kontroli realizacji uchwał antysmogowych.

Różnice między kandydatami i kandydatkami sprowadzają się do szczegółowych rozwiązań, tzn. np. w zakresie metod prowadzenia inwentaryzacji, wysokości kwot przeznaczanych na wymianę kotłów (od 20 do ponad 100 mln rocznie) czy narzędzi kontroli przestrzegania uchwał.

Uważamy, że inwentaryzacja powinna opierać się na wielu zróżnicowanych źródłach informacji, a kwota przeznaczona na wymianę kotłów, doradztwo energetyczne, program osłonowy i etaty dla ekopatroli powinna być jak najwyższa – podsumowuje Smolnicki – Ostateczna decyzja należy oczywiście do wyborców. Niezależnie od tego zamierzamy bardzo skrupulatnie pilnować realizacji wszystkich złożonych w ankiecie obietnic.

Kontakt:

Krzysztof Smolnicki, tel. +48 601 205 658

Arkadiusz Wierzba, tel. +48 571 237 133

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *