Home Aktualności Wycinka drzew przy zabudowie mieszkaniowej – Kamieniec Ząbkowicki

Wycinka drzew przy zabudowie mieszkaniowej – Kamieniec Ząbkowicki

Mieszkanka wsi Śrem, zwróciła się do nas z prośba o interwencje w sprawie planowanej wycinki drzew przy jej zabudowie mieszkaniowej. Drzewa blokowały rzekomo dojazd maszyn rolniczych do sąsiedniej działki, pomimo, iż, jak się dowiedzieliśmy istnieje alternatywna droga dojazdu. Przeprowadziliśmy rozmowy telefoniczne z Panią Szafran oraz z Panem Harasymowiczem z Urzędu Gminy Kamieniec Ząbkowicki, który to urząd był decyzyjny w niniejszej sprawie.

Drzewa stanowiły w tym konkretnym przypadku istotną barierę dzwiękochłonną i pyłochłonną dla zabudowy przy której rosną, w szczególności iż był to teren prac rolnych związanych z ciężkim sprzętem. W naszej opinii nie stanowiły zagrożenia ani tez przeszkody, wobec czego ich wycinka nie została przez nas uznana za konieczną. Po zapoznaniu się z całą nadesłaną dokumentacją ( w tym mapy i zdjęcia),  rozmowach telefonicznych z wnoszącym interwencję oraz wywiadzie telefonicznym w Urzędzie Gminy wystosowaliśmy pismo do Urzędu Gminy z prośba o wyjaśnienie sytuacji i naszą opinią. W wyniku interwencji gmina odstąpiła od wycinki, nie uznając jej za faktycznie niezbędną.

List do Urzędu Gminy >>

Odpowiedź Urzedu Gminy >>