Brak komentarzy 28 Odsłon

Wycinka lipy na trasie Świdnica – Strzegom

Przez internet zwrócono się do nas z prośbą o pomoc w sprawie wycinki alei lipowej na drodze Świdnica-Strzegom. Ukazał się również obszerny artykuł w Gazecie Wyborczej o zagrożeniu wycinką lip, więc podjęliśmy decyzję o podjęciu interwencji. Sprawa dotyczyła planowanej wycinki 350 lip przy trasie Świdnica-Strzegom (droga wojewódzka nr 382), na której było w tym roku 140 wypadków drogowych. Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu zdecydowała, że jeszcze w tym roku, z początkiem października, rozpocznie się wycinka tych drzew, ze względu na to, że stoją przy krawędzi jezdni i stwarzają zagrożenie dla kierowców.

Problem wycinki drzew jest niestety ostatnio często spotykany, w różnych miejscach kraju ma różne motywy,  ale wspólne ramy prawne. Chcieliśmy się z nimi zapoznać, aby móc skuteczniej działać. Stąd prośba o opinie prawną i ukierunkowanie interwencji dot. wycinek drzewostanu do Pani Magdaleny Bar z  Kancelarii Jendroska Jerzmanski Bar i Wspólnicy / Jendroska Jerzmanski Bar & Partners. Prawo gospodarcze i ochrony srodowiska. / Environmental Lawyers. Zasięgnęliśmy również informacji telefonicznej w Urzedach Miasta Strzegom i Swidnica oraz RDOS. Po poradzie prawnika (opinia prawnika w załączeniu) wystosowaliśmy pismo interwencyjne do RDOŚ oraz Dolnośląska Slużba Dróg i Kolei we Wrocławiu (załącznik), na co otrzymaliśmy odpowiedź  o decyzji negatywnej odnośnie wycięcia starodrzewu lipowego (załącznik), co uważamy za pozytywne zakończenie interwencji.

Pismo do Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska we Wrocławiu >>

Pismo do Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu >>

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *