Home Aktualności Zieloni Kosynierzy

Zieloni Kosynierzy

1 min read
zieloni_kosynierzy_broszura

„Zieloni kosynierzy” Doświadczenia z projektu rewitalizacji łąk cennych przyrodniczo w województwie dolnośląskim. Ze wstępu„Od wielu lat obserwujemy w Europie zanikanie obszarów łąkowych. Nierozerwalnie związane z łąkami gatunki roślin, owadów i ptaków są zagrożone. Maleją ich populacje, a niekiedy całkowicie wymierają wraz z likwidacją naturalnych siedlisk. Proces ten można i należy powstrzymać lub przynajmniej ograniczyć jego zasięg. W tym duchu powstał projekt „Zieloni Kosynierzy – rewitalizacja łąk i pastwisk na terenie Dolnego Śląska”. Opracowały go i zrealizowały dwie wrocławskie organizacje pozarządowe: Stowarzyszenie Ekologiczne Eko–Unia oraz Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju. Niniejsza publikacja przedstawia założenia i efekty tego projektu oraz doświadczenia związane z jego realizacją” Publikacja do pobrania >>]]>

Więcej powiązanych artykułów