Home ENERGIA DLA KLIMATU. Newsletter „Czy życie bez odkrywki jest lepsze? Energia dla klimatu 2017”

„Czy życie bez odkrywki jest lepsze? Energia dla klimatu 2017”

Możliwość komentowania „Czy życie bez odkrywki jest lepsze? Energia dla klimatu 2017” została wyłączona

Projekt „Czy życie bez odkrywki jest lepsze? Energia dla klimatu 2017”prowadzony jest już od 2010 roku.
Lobby węglowe, które ma silne poparcie w każdym kolejnym rządzie, nadal popiera lokalizację wszystkich kopalni odkrywkowych w Polsce. W 2016 roku spółka PGE kontynuowała próby zlokalizowania kopalni węgla brunatnego w woj. lubuskim – w gminach Gubin i Brody. Firma jednak nieoczekiwanie wycofała dokumenty z procedury środowiskowej, która prowadzona jest w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim. Pomimo tego, problem lokalizacji kopalni odkrywkowej Gubin-Brody nie jest zakończony. PGE ogłosiło, że po sprawdzeniu dokumentów będzie nadal ubiegać się o zezwolenie na wydobycie węgla brunatnego.
W 2016 roku pojawił się nowy problem planowanej kopalni odkrywkowej w Złoczewie. Władze z 3 gmin, na której planowana jest kopalnia – Ostrówek, Burzenin i Złoczew – zdecydowanie popierają budowę nowej odkrywki. Z powodu wyczerpania się złóż w Bełchatowie, nowa kopalnia odkrywkowa miałaby zaopatrzyć elektrownię Bełchatów. Z tych właśnie powodów EKO-UNIA w 2017 roku zajmie się planami kopalni odkrywkowych w Gubinie-Brodach, a także w Złoczewie i innych regionach Polski.
W ramach tego projektu organizujemy spotkania, szkolenia oraz wspieramy mieszkańców, którzy sprzeciwiają się planom budowy kopalni odkrywkowych węgla brunatnego w Polsce. Prowadzimy działania związane z monitorowaniem w różnych formach przestrzegania przepisów prawa – min. monitorowaliśmy i monitorujemy prawo górnicze i geologiczne, składaliśmy doń i w oparciu o nie uwagi (m.in. do dokumentów związanych z lokalizacją odkrywki Gubin-Brody). Wspieramy także mieszkańców i samorządy w procesie procedury środowiskowej związanej z nowymi inwestycjami – koncentrujemy się przede wszystkim na opiniach prawnych i merytorycznych. EKO-UNIA wystąpiła o zgodę na udział w charakterze strony w tych postępowaniach. Koordynujemy działania z innymi organizacjami i prawnikami – m.in. Fundacją Greenpeace i Fundacją Frank Bold.
Na 2017 rok zaplanowaliśmy kolejne działania związane z projektem, którego celem jest niedopuszczenie do lokalizacji kopalni i elektrowni w Gubinie i Brodach (woj. lubuskie), Złoczewie (woj. łódzkie), Babiaku (Wielkopolska) oraz innych gminach, gdzie planowane są nowe kopalnie odkrywkowe. Będziemy organizować różne wydarzenia medialne wspierające działania sprzeciwu wobec nowych odkrywek w Polsce. Ponieważ problem powstawania kopalni odkrywkowych jest szerszy i dotyczy także odkrywek istniejących po niemieckiej stronie, będziemy kontynuować polsko-niemiecką współpracę.

Załaduj więcej... ENERGIA DLA KLIMATU. Newsletter