Home Aktualności Czego nie uda się uratować

Czego nie uda się uratować

Wizja lokalna drzew  przewidzianych do wycinki przy  remoncie ul. Wyścigowej.

W dniu 10.03 2009 r. doszło do oceny przewidzianych do wycinki drzew z udziałem poproszonego o pomoc dendrologa  Piotra Redy, projrktanta remontu drogi oraz przedstawicieli inwestora – wrocławskich Inwestycji.

Fot. Grzegorz Dąbrowski / AG

List do prezydenta Rafała Dutkiewicza >>

Notatka ze spotkania, które odbyło się na ul. Wyścigowej >>

Lista osób obecnych na spotkaniu >>

Fot. Łukasz Giza/AG

Wizja lokalna drzew  przewidzianych do wycinki przy  remoncie ul. Wyścigowej

W dniu 10.03.2009 r doszło do oceny  przewidzianych do wycinki drzew z udziałem poproszonego o pomoc dendrologa Piotra Redy, projektanta remontu drogi oraz przedstawicieli inwestora- Wrocławskich Inwestycji.

Ustalono, iż:

1.       Nieliczne drzewa, które były przewidziane do wycinki ze względów sanitarnych, rzeczywiście to takiej wycinki się kwalifikują,

2.       Wycięcie większości ze 100 kasztanowców wiąże się z przewidywaną poprawą warunków ruchu  i technicznym projektem ( dodatkowe pasy , lewo, lub prawo-skręty, przebudowa skrzyżowań); tu Eko-Unia i dendrolog nie czuły się kompetentne,  aby kwestionować wiedzę projektanta dotycząca np. skrajni i niezbędnych odległości drzew od drogi ( część drzew jest pochylona nad jezdnią i nosi ślady kolizji z pudłami wysokich pojazdów),

3.   Technologia robót przewiduje ochronę odsłoniętych korzeni pozostawianych  ok. 200      drzew oraz nasadzenie w miejsce wyciętych drzew- 5. letnich sadzonek lepiej             dostosowanej do  dużego ruchu drogowego odmiany kasztanowca. Umowa        przewiduje 5 letnią odpowiedzialność wykonawcy za pozostawione i nasadzone drzewa,

4.       Na korzyść miasta ( ZDiK) przemawia fakt, iż zlecenie remontu trasy w celu ochrony drzew nakazało zwężenie jezdni i odsunięcia krawężnika o ok. 50 cm od  nich

Na niekorzyść, iż nie rozważono  chroniącego  większą ilość drzew wariantu likwidacji   pasa zieleni między jezdniami i jeszcze większego odsunięcia krawężników od drzew. Rozważenie tego wariantu wymagało by  obecnie wstrzymania remontu trasy i       przeprojektowania zadania. Mogłoby skutkować jednak ochroną dodatkowych    kilkudziesięciu drzew.

Wniosek z tego ostatniego jest taki, iż w przyszłości, gdyby mieszkańcy lub organizacje pozarządowe mogły opiniować koncepcję remontu wcześniej, prawdopodobnie wybrano by wariant mniej ingerujący w zieleń miejską  w tym wypadku w  zabytkową, cenną , starą aleję kasztanowców.

Mieliśmy wrażenie przy tej interwencji, iż niektórzy oczekiwali od nas jako od „prawdziwych ekologów” powieszenia się na tych skądinąd pięknych kasztanowcach. Myśmy nawet rozważali protest na tej ulicy, gdy nie było żadnej odpowiedzi Prezydenta na nasz list. Sprawa okazała się, że nie jest jednak czarno biała. Pewnie, że szkoda nam tych drzew.  Przy tym modelu transportu miejskiego, który ekolodzy konsekwentnie kwestionują, wszyscy się zgadzają, że nie zamkniemy jednej z głównych nici ruchu w kierunku autostrady.   Za zatrzymanie ruchu tu, zapłacą korkami i spalinami mieszkańcy obok. Wszyscy widzą, że  Wyścigowa wymaga  remontu. Miasto starało się oszczędzać drzewa to fakt, naszym zdaniem można było bardziej, ale to nie powód do rewolucji.

Przedstawiamy artykuł z Gazety Wyborczej  oraz notatkę Wrocławskich Inwestycji na ten temat

Radosław Gawlik

Stowarzyszenie Ekologiczne Eko-Unia

Remont Wyścigowej: miłośnicy drzew ustąpili