Home Aktualności Najnowsze badanie McKinsey

Najnowsze badanie McKinsey

Ocena potencjału redukcji emisji gazów cieplarnianych dla Polski do roku 2030 – najnowsze badanie McKinsey & Company. W Polsce istnieje teoretyczny potencjał redukcji emisji, nawet o jedną trzecią do roku 2030, choć jego realizacja będzie trudna. Tylko szybkie działanie daje szanse na najbardziej efektywną redukcję. – pokazuje najnowsze badanie McKinsey & Company.

Analizy McKinsey pokazują, że do roku 2030 Polska ma możliwości obniżenia emisji o maksymalnie 31 proc. w porównaniu z rokiem 2005. 29% redukcji przyniosłaby poprawa efektywności energetycznej, m.in. budynków i transportu, 42% całego potencjału może pochodzić z sektora elektroenergetycznego, a kolejne 29% przyniesie poprawa gospodarki odpadami, zmiana praktyk w rolnictwie, wdrożenie technologii CCS i alternatywnych paliw w przemyśle.

Trzeba pamiętać, że do tej pory Polska zredukowała emisje gazów cieplarnianych do atmosfery o 34 proc. w okresie 1988 – 2005 i o 18 proc. od roku 1990 do 2005. Zdefiniowany w analizach McKinsey dalszy potencjał redukcji zakłada wykorzystanie dostępnych w Polsce technologicznie możliwych metod redukcji rozproszonych po wszystkich sektorach gospodarki.

W badaniu szczegółowo określono nie tylko potencjał redukcji, ale też scenariusze podejścia do wdrożenia poszczególnych metod redukcji emisji. To obrazuje konsekwencje zarówno zaniechań, czy opóźnionych decyzji, jak i wyboru określonej struktury paliw.

Ważna jest szybkość działania i zaangażowanie wielu stron

Sektor elektroenergetyczny wytwarza ok. 48% wszystkich emisji, a ok. 95% jego mocy opiera się dziś na węglu. Redukcja emisji w tej dziedzinie, a co za tym idzie zmiana struktury paliw i większy nacisk na odnawialne źródła energii będą wymagać konsekwencji, długofalowego myślenia i wielu trudnych decyzji, których pozytywne efekty mogą być widoczne dopiero po roku 2020.

Z zestawionych przez McKinsey scenariuszy wynika, że tylko szybkie działanie daje szansę na najbardziej efektywną redukcję, również z punktu widzenia koniecznych inwestycji. Poza tym, potencjał redukcyjny Polski znacząco wzrasta po roku 2020 i może osiągnąć nawet 31 proc. do roku 2030, ale tylko wtedy, jeśli wykorzystane zostaną te metody redukcji, które wymagają działania dziś, a dadzą efekty długofalowe. Przykładem może tu być wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, ale też zwiększenie efektywności energetycznej, czy przemyślana gospodarka odpadami.

Szybkość działania jest ważna, ale równie istotna jest koordynacja wysiłku administracji państwowej, przedsiębiorstw i społeczeństwa. Możliwości redukcji są bowiem rozproszone w wielu dziedzinach gospodarki.

Niebagatelną rolę odgrywać też będzie sposób finansowania tej zmiany. Szacowany przez McKinsey koszt redukcji to ok. 1% PKB rocznie. Trzeba pamiętać, że inwestycje te przyniosą też gospodarce oszczędności, np. w postaci niższego zużycia energii, i mogą zrównoważyć ewentualne wydatki na pozwolenia na emisje.

O badaniu

Badanie powstało w oparciu o metodologię wykorzystaną przez McKinsey & Company w 22 krajach świata, m.in.: Niemcy, Czechy, Szwecja, USA, Indie, Chiny. Prace nad „Oceną potencjału redukcji emisji gazów cieplarnianych dla Polski do roku 2030” trwały 5 miesięcy. Odbyło się ponad 80 spotkań, w których uczestniczyło blisko 150 ekspertów branżowych z ponad 30 instytucji branżowych i zajmujących się szeroko pojęta ochroną klimatu i 11 firm z głównych sektorów gospodarki (energetyka, paliwa, chemia, hutnictwo, cementownie). Podsumowanie badania to dokument, który jest streszczeniem najważniejszych wniosków z przeprowadzonych analiz. W styczniu 2010 roku opublikowany zostanie pełen raport prezentujący szczegóły analiz oraz najważniejsze założenia.

Badanie McKinsey nie ocenia podstaw naukowych zjawiska zmian klimatu, jego możliwych przyczyn, czy prowadzonej polityki i rządowych programów wdrożeniowych. Celem badania jest dostarczenie obiektywnych, liczbowych danych na temat potencjału redukcji emisji gazów cieplarnianych w Polsce oraz jej ewentualnych kosztów.

Badanie zrealizowała firma McKinsey & Company, a współfinansowali: przez Bank Światowy, Europejska Fundacja Klimatyczna, Polski Komitet Energii Elektrycznej (Enea S.A., Energa S.A., Polska Grupa Energetyczna S.A., Tauron Polska Energia S.A.), Vattenfall Poland. Honorowy Patronat nad badaniem objął Pan Waldemar Pawlak, Wicepremier i Minister Gospodarki.

Pełna wersja raportu (PDF – 2.17 MB) »

Full report (PDF – 1.95 MB) »

Podsumowanie badania (PDF – 716 KB) »

Executive summary (PDF – 512 KB) »