Home Aktualności Od niskiej emisji do wysokiej jakości powietrza

Od niskiej emisji do wysokiej jakości powietrza

Projekt wspiera działania inicjatywy społecznej Dolnoslaskiego Alarmu Smogowego. Projekt edukacyjny  „Od niskiej emisji do wysokiej jakości powietrza” obejmuje organizację cyklu szkoleń i warsztatów na temat problemu niskiej emisji w różnych miejscowościach 4 województw południowo-zachodniej Polski. Uczestnikami szkoleń są pracownicy administracji, oświaty,działacze organizacji pozarządowych, lekarze i mieszkańcy. Podczas zajęć szkoleniowych wykorzystane będą nowoczesne metody oraz narzędzia edukacyjne. Uczestnicy zapoznają się z użyciem sprzętu do pomiarów rakotwórczych pyłów w powietrzu – pyłomierz szkoleniowy. Podczas wykładów pokazywane będą wideotutoriale dotyczące „dobrych praktyk” w walce z problemem niskiej emisji. Ponadto uczestnicy korzystają ze szkoleniowych rollupów oraz broszur informacyjnych. W ramach warsztatów odbywają się moderowane kreatywne dyskusje w podgrupach służące wydobyciu potencjału intelektualnego całej grupy w tworzeniu kompleksowych strategii działania. Cel główny projektu: Podniesienie poziomu świadomości w zakresie problemu złej jakości powietrza, w tym szczególnie problemu niskiej emisji w województwach południowo-zachodniej Polski Cele szczegółowy: 1) Dostarczenie kompleksowej wiedzy grupom docelowym oraz ogółowi obywateli o skutkach zdrowotnych złej jakości powietrza, głównych przyczynach tego stanu oraz sposobach przeciwdziałania jemu 2) Aktywizacja poprzez szkolenie i współpracę liderów lokalnych na rzecz działań eliminujących „niską emisję” w ich miejscach zamieszkania i gminach, uzyskanie efektu kaskadowego, przekazanie wiedzy i włączenie do pomocy innych ludzi Realizacja założeń osiągana jest przez poprowadzenie szkoleń w kilku rejonach kraju. Jest 16 takich przedsięwzięć. 12 szkoleń przekaże podstawową wiedzę na temat niskiej emisji w 4 województwach: Dolny Śląsk – I kwartał Wielkopolska – II kwartał Lubuskie, Zachodniopomorskie – III kwartał Dolny Śląsk, Wielkopolska – IV kwartał 2 dwudniowe szkolenia dla lokalnych liderów – III i IV kwartał 2 szkolenia dla nauczycieli i liderów edukacyjnych – III i IV kwartał Materiały i przebieg szkoleń na stronie projektu NFOŚiGW
 Niniejsza strona została opublikowana dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu „Od niskiej emisji do wysokiej jakości powietrza”. Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA, w partnerstwie ze społeczną inicjatywą na rzecz czystego powietrza Dolnośląski Alarm Smogowy oraz z Fundacją Ekorozwoju. Za treść strony odpowiada wyłącznie Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA.