Brak komentarzy 175 Odsłon

Konferencja: „Ocieplamy Konin.

Jak najlepiej zapewnić ciepło miastu i mieszkańcom powiatu konińskiego?”

MIEJSCE I CZAS:  19 stycznia 2018 r., godz. 17.00 – 19.30
PWSZ w Koninie, ul. Przyjaźni 1, Konin 62-510, sala 5 B
Szanowani Państwo, serdecznie zapraszamy na konferencję pt. „Ocieplamy Konin. Jak najlepiej zapewnić ciepło miastu i mieszkańcom powiatu konińskiego?” w dniu 19 stycznia 2018 r. Miasto i region znalazły się w nowej sytuacji wobec konieczności szybkich przekształceń związanych z decyzjami ZE PAK. Dlatego ideą spotkania, organizowanego wspólnie ze specjalistami, energetykami i lokalnymi działaczami, jest dyskusja, jak w tej nowej sytuacji miasto oraz powiat koniński mogą sobie poradzić z nowymi problemami. Wyzwania, o których mowa to polityka energetyczna i klimatyczna Unii Europejskiej oraz Polski, a także zamykanie starych, nieefektywnych i dużych źródeł energetycznych.

Przewidujemy referaty specjalistów, które nawiążą do problemu polityki klimatycznej i energetycznej UE. Poruszymy temat odchodzenia od starych rozwiązań w energetyce. Omówimy także nowe trendy w zakresie odnawialnych, energooszczędnych, rozproszonych źródeł energii, które jednocześnie zapewniają nowe miejsca pracy oraz czyste powietrze (zmniejszanie smogu).

Konferencja „Ocieplamy Konin. Jak najlepiej zapewnić ciepło miastu i mieszkańcom powiatu  konińskiego?” wskaże szanse na nowoczesne, długofalowe rozwiązania na miarę XXI w. Chcemy wspierać zmiany poprzez otwartą dyskusję z interesariuszami, bowiem zrozumienie i wsparcie społeczne jest zawsze istotnym czynnikiem realizacji planów przemian.

Konferencja odbędzie się 19 stycznia 2018 r. w PWSZ w Koninie przy ul. Przyjaźni 1. Seminarium jest bezpłatne. Jeśli są Państwo zainteresowani, bardzo prosimy o kontakt na info-ekounia@eko.org.pl najpóźniej do 17 stycznia.

Serdecznie zapraszamy, załączając program konferencji.
Z poważaniem,
Radosław Gawlik
Prezes Stowarzyszenia

PLAN KONFERENCJI:
17:00 – 18.30
Stanisław Jarecki –  Prezes Zarządu MPEC – Konin Sp. Z o.o. „Budowa ciepłowni na bazie źródła geotermalnego w Koninie”
dr Miłka Stępień –„Wpływ przepisów europejskich i klimatycznych na decyzje strategiczne w zakresie ciepłownictwa i energetyki”
Tomasz Klapsa – „Smogowe aspekty ciepłownictwa”
Jacek Kosakowski – „Klaster energetyczny w powiecie konińskim”

18.30 – 18.45 Przerwa na kawę

18.30 – 19.30 DYSKUSJA
Jak w XXI w. ocieplać Konin i region?

Kontakt: Katarzyna Kubiczek, kasiakubiczek@gmail.com, tel. 669 147 997

WSPÓŁPRACA:     dr Miłka Stępień, Tomasz Klapsa

WPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wypełnij wszystkie wymagane pola. *