Home Aktualności 830 km edukacji ekologicznej, czyli druga międzynarodowa Akcja Czysta Odra zakończona

Możliwość komentowania 830 km edukacji ekologicznej, czyli druga międzynarodowa Akcja Czysta Odra zakończona została wyłączona
Akcja Czysta Odra

10 dni „mokrej roboty”, 20 tys. tysięcy wolontariuszek i wolontariuszy, 145 ton zebranych śmieci – zakończyła się druga edycja Akcji Czysta Odra. To największa w Polsce inicjatywa poświęcona sprzątaniu Odry i jej dorzecza – od źródeł aż do Bałtyku. Akcja była organizowana już drugi raz przez ekologa i podróżnika Dominika Dobrowolskiego, Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA, Fundacji Wroc Ma Moc i przy wsparciu banku Credit Agricole i spółki leasingowej EFL. Do lokalnych akcji sprzątania i edukacji włączyły się setki organizacji społecznych, gmin, szkół, strażaków, wodniaków, strażników rybackich, wędkarzy oraz lokalne firmy – zgodnie z tegorocznym hasłem #OdraNasŁączy!

To była już druga edycja akcji. W ciągu 10 dni od 28 kwietnia do 7 maja usunięto z Odry i jej dopływów ponad 145 ton odpadów. Większość to jednorazowe opakowania: plastikowe i szklane butelki i aluminiowe puszki, opakowania po alkoholach („małpki”, jednorazowe butelki po piwie). Na brzegach rzek i w jej nurcie wyławiano także: opony, odpady samochodowe, śmieci poremontowe (meble) i budowlane (mnóstwo styropianu), kable, zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny (monitory, lodówki…), ubrania. Były też nietypowe odpady: hulajnogi elektryczne, rowery, a nawet worek z grosikami.

W akcję zaangażowało się ponad 20 tys. wolontariuszek i wolontariuszy z Polski, Czech i Niemiec, m.in. do lokalnych akcji sprzątania i edukacji włączyły się setki organizacji społecznych, gmin, szkół, strażaków, wodniaków, strażników rybackich, wędkarzy oraz lokalne firmy – zgodnie z tegorocznym hasłem #OdraNasŁączy!

Oprócz Odry sprzątane były także jej dopływy, np. Warta, Bóbr, Nysa Kłodzka, Nysa Łużycka, Pełcznica, Płonia, Bystrzyca, Oława, Widawa oraz Zalew Szczeciński.

– Nie tylko Odra tonie w śmieciach. Wszystkie rzeki, lasy, plaże, Bałtyk pełne są jednorazowych opakowań – mówi Dominik Dobrowolski, organizator akcji. Co roku każdy mieszkaniec Europy produkuje średnio 180 kg odpadów opakowaniowych (Eurostat 2020) z czego średnio 20–30% to opakowania po napojach. – Jako konsumenci tylko w Polsce przynosimy ze sklepów ponad 5 mln ton opakowań rocznie. Według danych Eurostatu do recyklingu w 2020 r. trafiło 55,5% odpadów, czyli nieco ponad połowa z nich. W Polsce do recyklingu trafia 30% odpadów, a reszta… Reszta ląduje na składowiskach, w spalarniach lub w środowisku, w rzekach, w Bałtyku – dodaje.

– 80% zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego to odpady trafiające z lądu, które płyną rzekami, przede wszystkim polskimi rzekami. Śmieci w Bałtyku nie ulegają biodegradacji tylko kumulacji, tworząc razem z organiczną materią (obumarłymi sinicami i glonami) pustynie siarkowodorowe, gdzie nie przeżyją żadne organizmy, oprócz bakterii siarkowych – tłumaczy Dominik Dobrowolski.

– Problem zaśmiecenia Polski to problem systemowy oraz kulturowy. Polska wciąż jest w jednym szeregu z Rosją! Wstyd! Z zanieczyszczeniem rzek i Bałtyku pomagają walczyć systemy kaucyjne. Działają one w prawie wszystkich krajach nadbałtyckich, oprócz Obwodu Kaliningradzkiego i Polski. To zaś przekłada się na zatruwanie Bałtyku. System kaucyjny to 90% skuteczności – tyle bowiem wynosi poziom odzysku materiałów w krajach, które wprowadziły kaucję na opakowania po napojach. Niestety wciąż w społeczeństwie jest także przyzwolenie na zaśmiecanie. Zawsze zaczyna się od pierwszego wyrzuconego przez dziecko papierka na ziemię, i brak naszej reakcji, a kończy na zaśmieconej Polsce. Musimy zacząć sprzątanie świata od swoich głów, jak kiedyś śpiewał Wojciech Młynarski.

Przykłady tegorocznych Akcji Czysta Odra 2023:

Wrocław. Inauguracja Akcji Czysta Odra miała miejsce 28 kwietnia we Wrocławiu na nadodrzańskich łąkach koło ZOO. Ponad pół tysiąca wrocławianek i wrocławian przyłączyło się do akcji. Wciągu dwóch godzin uwolniono Odrę od 3 ton śmieci, z których największą część stanowiły jednorazowe opakowania po napojach (puszki aluminiowe oraz szklane i plastikowe butelki, przede wszystkim po piwie i alkoholach)! W akcji wzięły udział wrocławskie szkoły, Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis, Fundacja Wroc Ma Moc i Odra Centrum, Stowarzyszenie EKO-UNIA oraz przedstawiciele różnych firm w tym głównego partnera akcji – Banku Credit Agricole. Patronami działań zostali Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk oraz Marszałek Dolnego Śląska Cezary Przybylski. Inauguracja akcji we Wrocławiu idealnie wpisała się w główne hasło akcji #OdraNasŁączy. Na Dolnym Śląsku wszystkie akcje sprzątania koordynowało Stowarzyszenie EKO-UNIA .

Szczecin. 2 dni zabawy z magnetyczny Szczecin podczas Akcja Czysta Odra zaowocowało zebraniem aż 950 kg złomu zebranego z dna Odry, który po sprzedaniu w skupie zamienił się w 922 zł zł, które zostaną wpłacone charytatywną na zbiórkę Łukasza Malca. Wśród najciekawszych „skarbów” były m.in.: hulajnoga elektryczna, taczka, sejf, woreczek grosików, rowery dwa, deskorolka, siekiera, tłok od silnikowego statku i kilof. W Szczecinie oraz na Pomorzu Zachodnim wszystkie akcje koordynowało Stowarzyszenie Wywrotka.

Kędzierzyn Koźle. Nie pierwszy już raz akcję w Kędzierzynie Koźlu koordynowała znana i często odwiedzana przez turystów i mieszkańców Marna Lasoki. I tym razem wodniacy nie zawiedli, wodując swoje jednostki pływające na Odrę i jej starorzecza. Kilkadziesiąt osób z chwytakami, podbierakami oczyścili szuwary, trzcinowiska i meandry Odry z blisko tony śmieci.

Berlin/Łagów. Nurkowie z Berlina przyjechali do Polski i posprzątali jezioro w Łagowie. Tauchschule Seeteufel & Seeteufel in Berlin e.V. w ramach Akcji Czysta Odra już drugi raz zorganizowali akcję podwodnego sprzątania świata nad jeziorem w Łagowie (gmina w województwie lubuskim). Z dna jeziora wyłowiono kilkanaście worków z puszkami aluminiowymi, butelkami po piwie i wódce. W Lubuskim wszystkie akcje koordynowało Krośnieńskie Przedsiębiorstwo Wodociągowo z Krosna Odrzańskiego.

Wałbrzych. Akcja Czysta Odra odbywała się nie tylko na Odrze, ale na całym dorzeczu Odry. Stowarzyszenie Czysty Wałbrzych posprzątało brzegi rzeki Pełcznicy. Wolontariuszki i wolontariusze zebrali w sumie 27 worków 120 litrowych w tym poddanych wstępnej segregacji: 8 worków szkła i 19 plastiku, folii, opakowań jednorazowych, puszek i innych. Oprócz drobnicy, którą stanowiły ilościowo głównie butelki po piwie i małpki do kontenera trafiły także gabaryty: wersalka, łóżko dziecięce, materac wyciągnięty ze środka potoku oraz prę kilo złomu. Kontener został podstawiony przez Miejski Zakład Usług Komunalnych w Wałbrzychu.

Opolszczyzna. Mieszkańcy gmin Popielów i Lewin Brzeski wraz z wędkarzami i strażakami OSP spotkali się w sobotę (29.04), aby posprzątać śmieci rozrzucone przy rzece. Mimo niesprzyjającej pogody do zbierania śmieci w miejscowości Rybna zgłosiła się liczna grupa osób. W kilka godzin wolontariusze posprzątali duży obszar po obu stronach Odry. Wspaniałą robotę zrobił WOPR Brzeg, który odpowiadał za wyławianie śmieci z koryta rzeki. Dla wszystkich uczestników akcji przygotowano na koniec ciepły posiłek, a dla najmłodszych specjalne upominki. Organizatorami wydarzenia były: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, Gmina Popielów, Gmina Lewin Brzeski, Sołectwo Rybna i Koło Gospodyń Wiejskich Stylove z Rybnej. Patronat nad akcją objęły Wody Polskie RZGW Gliwice i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu.

Akcja Czysta Odra 2023 była zarządzana przez regionalnych koordynatorów:

• Dominik Dobrowolski koordynował akcje od granicy z Czechami do Opola;
  • Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA koordynowało akcje na odcinku od Opola do Nowej Soli;
  • KPWK (Krośnieńskie Przedsiębiorstwo Wodociągowo) koordynowało akcje na odcinku od Nowej Soli do Słubic;
  • Stowarzyszenie Wywrotka koordynowało akcje od Słubic do Świnoujścia.

Skąd pomysł na Akcję Czysta Odra? Dominik Dobrowolski, wrocławski ekolog i podróżnik od wielu lat organizuje w Polsce akcje na rzecz ochrony rzek przed zaśmieceniem. Za swoją pracę społeczną w roku 2022 został wyróżniony tytułem Społecznika Roku Newsweek Polska. Wspólnie z przyjaciółmi postanowił zadbać o wyjątkową rzekę, bo łączącą trzy państwa: Czechy, Polskę i Niemcy. Na przełomie kwietnia i maja 2022 przeprowadził razem z lokalnymi organizacjami i 15 tys. wolontariuszek i wolontariuszy pierwszą akcję sprzątania Odry od jej źródeł do Bałtyku.

Inicjatywa jest realizowana przy wsparciu z projektu Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA pt. „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych” z dotacji Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.

Akcja będzie kontynuowana.

Projekt „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych” jest realizowany przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA z dotacji Programu Aktywni Obywatele Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.