Home Aktualności Akcja Czysta Odra 2024

Akcja Czysta Odra 2024

Możliwość komentowania Akcja Czysta Odra 2024 została wyłączona
Akcja Czysta Odra we Wrocławiu

Przed nami kolejna edycja Akcja Czysta Odra zainicjowanej dwa lata temu przez podróżnika i ekologa Dominika Dobrowolskiego. Zaśmiecanie rzek to problem na ogromną skalę, koniecznie jest więc ciągłe poszerzanie świadomości o tym problemie. Dlatego w tym roku również będziemy działać. To już trzeci raz!

TERMIN: 26 KWIETNIA — 5 MAJA

W 2023 roku 20 tys. osób sprzątało brzegi Odry na całej jej długości, a także jej dopływy, m.in. Wartę, Nysę Kłodzką, Nysę Łużycką, Bóbr, Troję, Oławę, Pełcznicę, Prudnik.

W 10 dni wolontariusze zebrali ponad 145 ton odpadów. Znalazły się w nich zużyte opakowania, plastikowe i szklane butelki, aluminiowe puszki, opony samochodowe. Zdarzały się nawet meble, stare lodówki, telewizory, hulajnogi elektryczne, odpady poremontowe i budowlane.

W tym roku również wspólnie możemy poprawić czystość naszego otoczenia!

EKO-UNIA koordynuje akcję na odcinku Nowa Sól – Opole. Wszystkich chętnych zapraszamy do zgłaszania się do Anny Adamczyk pod numerem telefonu 511 032 036 oraz na adres mailowy: akcjaczystaodra@gmail.com

Lokalni organizatorzy będą mogli otrzymać wsparcie finansowe na przeprowadzenie akcji w wysokości 500 zł. Darczyńcą grantów jest, już trzeci rok z rzędu, Credit Agricole Bank Polska. Ilość grup, które mogą otrzymać dofinansowanie jest ograniczona.