Home Aktualności Antyatomowe akcje Zielonych 2004 w rok po katastrofie w Fukushimie

Antyatomowe akcje Zielonych 2004 w rok po katastrofie w Fukushimie

zieloni copy

W rok po katastrofie w Fukushimie Zieloni 2004 zapraszają na trzy antyatomowe akcje. Będziemy obecni pod Kancelarią Premiera, bo w niej ważą się losy polskiej „atomówki”, oraz w Szczecinie i Gdańsku – stolicach województw typowanych do „ugoszczenia” tej drogiej i nieefektywnej inwestycji.

Akcja w Warszawie: NIE CHCEMY ATOMU W NASZYM DOMU! Sobota, 10 marca 2012, godz. 12.00, przed Kancelarią Urzędu Rady Ministrów Odczytanie listu do premiera Donalda Tuska. Przekazanie pierwszych odpadów radioaktywnych w depozyt rządu. Udział wezmą m. in. przewodniczący Partii Zielonych – Agnieszka Grzybek i Radek Gawlik Akcja w Szczecinie: RAZ, DWA, TRZY – PROMIENIUJESZ TY Sobota, 10 marca 2012, godz. 12.00, Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki w Szczecinie, ul. Wały Chrobrego 4 Pikieta z udziałem mieszkańców i mieszkanek Szczecina oraz Mielna i Gąsek, aktywistów polskich i niemieckich Partii Zielonych, Greenpeace. Atrakcje nudystyczne, czyli publiczne rozebranie się szczecińskich aktywistek antyatomowych. Przyklejenie do drzwi budynku Urzędu Wojewódzkiego „Dekalogu Antyatomowego”. Zabawa z dziećmi w „alarm skażeniowy”. O godzinie 13.00 odbędzie się konferencja prasowa organizatorów, w której uczestniczyć będą: Ewa Koś – radna Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego, przewodnicząca szczecińskiego koła Zielonych 2004; Johann-Georg Jaeger – rzecznik Zielonych d/s energii w Landtagu Meklemburgii-Pomorza Przedniego; Olga Roszak-Pezała – Wójt gminy Mielno. Akcja w Gdańsku: NIE DLA ATOMU, TAK DLA SŁOŃCA Poniedziałek, 12 marca 2012, godz. 10.00, Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych, Aleja Grunwaldzka 5, Gdańsk Konferencja prasowa i spotkanie uczestników komitetów antyatomowych. NIE dla toksycznych pomysłów lobby atomowego, oznacza sprzeciw wobec: – narażania życia i zdrowia Polek i Polaków! – instalowania najdroższej technologii wytwarzania energii, na którą nas zwyczajnie nie stać! – energetycznego uzależnienia Polski od dostawców starej technologii i paliwa jądrowego! – pozostawiania gigantycznych kosztów przyszłej likwidacji siłowni i zabezpieczenia odpadów następnym pokoleniom! – śmierdzącym działaniom PR-owym za 22 miliony! FAKTY są znane: – budowa jednej elektrowni atomowej kosztuje kilkadziesiąt miliardów złotych, a pokrywa 2 % zapotrzebowania energetycznego kraju! – uszczelniając istniejące sieci przesyłowe można zaoszczędzić kilkukrotnie więcej energii niż wyprodukuje jedna „atomówka”! – energia powstała z atomu jest bardzo droga. Z gazu, węgla, wiatru czy wody uzyskujemy energię kilkukrotnie taniej niż z atomu! – stopień awaryjności w energetyce jądrowej jest najwyższy spośród wszystkich istniejących systemów wytwarzania energii! – usuwanie skutków katastrofy w Fukushimie potrwa kilkadziesiąt lat i pochłonie sumę zbliżoną do rocznego budżetu Polski!   Oficjalne stanowiska Zielonych: W dokumentach rządowych i mediach krąży nieprawdziwy koszt nowej, polskiej elektrowni atomowej. Ma ona pochłonąć ok. 30 mld zł.  Trudna prawda jest taka, że będzie to minimum 80 mld zł i pewne jest, że budżet będzie miał w tym swój udział, kosztem innych potrzeb społecznych – Radek Gawlik, przewodniczący Partii Zielonych. Dzień 11 marca jest pierwszą rocznicą tragicznej  katastrofy w Fukushimie. To między innym ta katastrofa spowodowała, że rządy innych wygaszają swoje programy atomowe. Polski rząd postępuje wręcz przeciwnie; traktując swoich obywateli jak niedouczonych „prostaczków” stara się ich przekonać, że w Polsce ani awarie, ani katastrofy wydarzyć się nie mogą, a wejście w program atomowy jest polską racją stanu dla energetyki! – Ewa Koś, radna sejmiku Zachodniopomorskiego z ramienia Partii Zielonych. Technologia jądrowa to jedno z najdroższych rozwiązań energetycznych. Zwolennicy budowy elektrowni atomowych nie podają wszystkich kosztów związanych z demontażem i neutralizacją elektrowni, składowaniem odpadów radioaktywnych, ubezpieczeniem inwestycji i od ryzyka katastrofy, konieczności budowy nowych linii przesyłowych, do których elektrownia zostanie podłączona – Agnieszka Grzybek, przewodnicząca Partii Zielonych. Będziemy nadal wspierać wszystkie inicjatywy obywatelskie, które podjęły nierówną walkę z lobby atomowym o czyste środowisko, bezpieczeństwo i prawo do rzetelnej debaty publicznej. Dołączają do nas kolejne organizacje, grupy lokalne, partie. Już dziś 50 % Polaków jest przeciw atomowi. Będzie nas jeszcze więcej – Adam Wedman, przewodniczący gdańskiego koła Partii Zielonych, członek Rady Krajowej. Informacje ws. działań antyatomowych:   Warszawa – Agnieszka Grzybek – 600  120  965 Szczecin – Ewa Koś – 601 49 20 33 Gdańsk – Adam Wedman – 724  320  944 Obsługa medialna, umawianie wywiadów: Przemysław Wiśniewski – 534  701  114]]>