Home OCHRONA PRZYRODY Barycz – Stop zatruwaniu polskich rzek

Barycz – Stop zatruwaniu polskich rzek

Możliwość komentowania Barycz – Stop zatruwaniu polskich rzek została wyłączona

Z niepokojem obserwujemy sytuację na rzece Barycz, na której od tygodnia dochodzi do masowego ginięcia organizmów wodnych na ok 60 km odcinku rzeki. To już kolejna skażona w tym roku rzeka Polski. Fakt, że nadal nie ustalono źródła i sprawcy jest równie niepokojący. Koalicja Ratujmy Rzeki wielokrotnie apelowała do instytucji rządowych, wojewódzkich i samorządowych o nadanie tematowi zatruwania wód odpowiedniego priorytetu. Ostatni taki apel wystosowaliśmy w maju br. z powodu zrzutów ścieków do rzek na południu kraju*.

Bez sprawnych i stanowczych reakcji na tego typu zdarzenia a przede wszystkim bez konsekwentnego egzekwowania prawa ochrony środowiska nie uda się uchronić polskich rzek od dalszego degradowania. Apelujemy ponownie, by zatruwanie i zanieczyszczanie  wody przestało być traktowane jako nieodłączny element funkcjonowania gospodarki, ale by każdy taki przypadek był wnikliwe i najszybciej jak to możliwe zbadany, a sprawcy każdorazowo pociągani do odpowiedzialności karnej. Zysk z biznesu, czy oszczędność przy utylizacji, niezależnie czy dotyczy przemysłu, rolnictwa czy ścieków komunalnych w żadnym wypadku nie mogą mieć priorytetu ponad czystą wodą i życiem w ekosystemach wodnych, od których bezpośrednio zależy nasza ludzka egzystencja.

Koalicja Ratujmy Rzeki

Kontakt:

Paweł Pomian – EKO Unia – 668 268 730

• Ustawa o ochronie zwierząt. List do senatu.

Wrocław, 4 października 2020 r. Senat Rzeczypospolitej Polskiej Wiejska 6, 00-902 Warszawa…
  • Mierzeja Wiślana – wywiad z Pawłem Pomianem

Chociaż przeciwnicy przekopu Mierzei Wiślanej od samego początku mówili o zniszczeniu przy…
  • Prezentacja Radosława Gawlika i pawła Pomiana. Panel-Obywatelski we Wrocławiu. Transport 5…