Home Aktualności BASF wycofuje się z GMO w Europie. Za dużo protestów

BASF wycofuje się z GMO w Europie. Za dużo protestów

Niemiecki gigant chemiczny BASF ogłosił, że zawiesza rozwój i dystrybucję genetycznie modyfikowanej żywności przeznaczonej na europejski rynek. Jako powód podał rosnące wątpliwości w niektórych krajach, dotyczące tej technologii.

„Jesteśmy przekonani, że biotechnologia roślin jest kluczową technologią w XXI wieku – napisał w oficjalnym oświadczeniu członek zarządu BASF Stefan Marcinowski odpowiadający w firmie za tę gałąź rozwoju. – Jednak w wielu częściach Europy wciąż brak jest akceptacji dla tej technologii – zarówno ze strony konsumentów, jak i rolników oraz polityków. W tej sytuacji z punktu widzenia biznesu nie ma sensu kontynuowanie w rozwój produktów dedykowanych na ten rynek”.

BASF zapowiedział, że zawiesza kultywację Amflory, genetycznie modyfikowanego ziemniaka zaakceptowanego do sprzedaży w Europie w 2010 roku i przenosi swoje ośrodki badawcze doUSA.

Zapowiedział jednak, że proces akceptacji do obrotu w Europie modyfikowanych genetycznie ziemniaków Amadea, Fortuna i Modena zostanie doprowadzony do końca.