Home Aktualności Delegacja Koalicji Rozwój Tak Odkrywki- Nie na szczycie klimatycznym

Delegacja Koalicji Rozwój Tak Odkrywki- Nie na szczycie klimatycznym

delegacja

– Jestem pod wrażeniem skali, rozmachu i wagi problemów poruszanych na Szczycie Klimatycznym COP 19 w Warszawie – mówi Wójt Gminy Lubin Irena Rogowska.

15 listopada 2013 r. Wójt Gminy Lubin, przewodnicząca Ogólnopolskiej Koalicji „Rozwój Tak- Odkrywki Nie” uczestniczyła w prezentacji raportu „Banking on Coal – Undermining our Climate” w trakcie organizowanego przez ONZ Szczytu Klimatycznego COP 19.

Raport przygotowany został przez pozarządowe organizacje zajmujące się m.in. monitorowaniem działalności banków: niemiecką organizację ekologiczną Urgewald, międzynarodową sieć BankTrack i CEE Bankwatch Network oraz Polską Zieloną Sieć. Autorzy raportu piętnują banki (także polskie), których inwestycje np. w Europie Środkowej powodują ocieplenie klimatu, niszczą środowisko i szkodzą lokalnym społecznościom.

Irena Rogowska spotkała się przed konferencją prasową z prezentującymi raport działaczami: Heffą Schücking z Urgewald, Sebastianem Rotersem z Power Shift oraz Yannem Louvel z BankTrac, który powtórzył, że banki muszą sobie zdać sprawę, że o ile nie przestaną finansować inwestycji węglowych, będą odpowiedzialne za cierpienie ludzi, których na całym świecie dotykają skutki wydobycia węgla i zmian klimatu.

Reprezentujący CEE Bankwatch Network, Kuba Gogolewski powiedział wcześniej, że górnictwo węgla kamiennego w Niemczech to wkrótce będzie już przeszłość, ale w Polsce nadal mamy plany budowy nowych kopalni tego surowca. Jeśli chodzi o górnictwo węgla brunatnego, to zarówno niemieckie giganty energetyczne Vattenfall i RWE, jak i polskie PGE i ZE PAK mają plany ekspansji. Realizacja tych planów będzie miała katastrofalne skutki dla klimatu, przyrody i lokalnych społeczności. Europejski Bank Inwestycyjny i Bank Światowy już to zrozumiały i wycofują się z węgla. Najwyższy czas, żeby banki prywatne podążyły ich śladem.

Wójt Gminy Lubin tego samego dnia uczestniczyła również, na zaproszenie Fundacji Greenpeace Polska, w konferencji prasowej Climate Action Network (CAN) – największego na świecie stowarzyszenia organizacji ekologicznych. Wael Hmaidan dyrektor organizacji powitał i przedstawił uczestnikom przewodniczącą Koalicji „Rozwój Tak- Odkrywki Nie”.

W trakcie konferencji w obecności rzeszy dziennikarzy z całego świata Tomasz Waśniewski przedstawiciel Koalicji oraz Społecznego Komitetu „STOP Odkrywce” ogłosił swoją decyzję o przyłączeniu się, w akcie solidarności, do protestu głodowego jaki w pierwszym dniu szczytu ogłosił szef filipińskiej delegacji na szczyt klimatyczny Yep Sano w związku z supertajfunen Haiyan, który spustoszył niedawno Filipiny. Na konferencji CAN ogłoszono przyznanie Japonii niechlubnego wyróżnienia „Skamieliny Dnia”, bowiem tego dnia znacznie obniżyła ona cel redukcji CO2 do 2020 r.

Tytuł „Skamielina Dnia”, trzy dni wcześniej przyznano Polsce za całokształt działań przeciwko klimatowi.

Dzięki pomocy polskich działaczy Climate Action Network i Fundacji Greenpeace na terenie Stadionu Narodowego doszło do spotkania Wójt Ireny Rogowskiej i Tomasza Waśniewskiego z panem Yep Sano, który niezwykle wzruszony w pięknych słowach podziękował za udzielone mu wsparcie.

Filipiński komisarz zwrócił się też z apelem o pomoc dla jego kraju oraz o nie ustawanie w wysiłkach na rzecz powstrzymania planów budowy nowych kopalni odkrywkowych w Polsce, co jest ważne również dla obywateli państw azjatyckich narażonych na katastrofalne skutki ocieplenia klimatu.

„Jestem pod wrażeniem skali, rozmachu i wagi problemów poruszanych na  Szczycie Klimatycznym COP 19 w Warszawie – powiedziała Wójt Gminy Lubin Irena Rogowska – dzięki staraniom współpracujących z nami organizacji pozarządowych, którym jestem za to bardzo wdzięczna, mogłam wziąć udział w Szczycie i przedstawić działania przeciwników budowy nowych kopalni węgla brunatnego w Polsce.

Nigdy nie zapomnę spotkania z szefem filipińskiej delegacji na szczyt klimatyczny panem Yep Sano, który ciężko dotknięty dramatem swoich rodaków prowadzi głodówkę. Jestem dumna, że mieszkaniec naszego zagrożonego odkrywką regionu, członek Koalicji jeden z zaledwie dwójki jak dotąd obywateli polskich zdecydował się dołączyć do protestu. Sądzę, że Szczyt Klimatyczny gdzie nadal trwają obrady z udziałem tysięcy delegatów z całego świata przyniesie spodziewane owoce, jeśli nie natychmiast to w bliskiej przyszłości. To co my możemy zrobić dla klimatu to zgodnie z wezwaniem pana Sano dalej prowadzić batalię o uznanie przez władze naszego kraju faktu, że przyszłością polskiej energetyki nie są paliwa kopalne ani spalające je elektrownie – najwięksi truciciele w Europie”.

Irena Rogowska udzieliła też kilku wywiadów polskim i zagranicznym mediom – patrz: http://www.youtube.com/watch?v=f2cF1otOXOI

{gallery}Galerie/szczyt,width=170,height=123,limit=1,limit_quantity=7{/gallery}