Home Aktualności Energia po austriacku – wizyta studyjna w Austrii

Energia po austriacku – wizyta studyjna w Austrii

W dniach 22-25 listopada 2011 r. na zaproszenie organizatorów tj. Stowarzyszenia Wolna Przedsiębiorczość ze Świdnicy oraz Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA z Wrocławia (członka – założyciela Ogólnopolskiej Koalicji „Rozwój Tak – Odkrywki Nie”) grupa przedstawicieli stowarzyszeń i samorządów z gmin zagrożonych budową odkrywkowych kopalni węgla brunatnego wzięła udział w wyjeździe studyjnym do miejscowości Güssing i Mureck (regiony: Burgeland i Styria w Austrii) dotyczącym odnawialnych źródeł energii (OZE) oraz modelu organizacyjnego skierowanego na samowystarczalność energetyczną gmin.Wśród reprezentantów regionu legnickiego znalazły się gminy: Kunice, Miłkowice. Ruja, Ścinawa i Lubin, z lubuskiego zaś gmina Gubin.

Program wizyty studyjnej obejmował m.in.: przegląd najnowszych technologii OZE, funkcjonowanie przedsiębiorstw wykorzystujących OZE, warsztaty teoretyczne połączone z wizytami w poszczególnych obiektach funkcjonujących w oparciu o odnawialne źródła energii, przekazanie dogłębnych informacji na temat stosowanych w Austrii kluczowych technologii wykorzystujących m.in. biomasę i biogaz oraz geotermię i fotovoltaikę. Szczególnie interesujące były funkcjonujące z powodzeniem już od kilkunastu lat instalacje na biomasę wykorzystywane do: ogrzewania budynków, produkcji prądu, produkcji biopaliw (biodiesel) oraz na biogaz używany także do ogrzewania i produkcji energii elektrycznej.
Rozwiązania technologiczne zastosowane w obu gminach umożliwiły im osiągnięcie pełnej niezależności energetycznej w oparciu o lokalne, i co najważniejsze, odnawialne źródła energii. Gminy te zaspokajają w 100 % swoje potrzeby energetyczne sprzedając po korzystnych cenach spore nadwyżki taniej energii do sieci krajowej. Model rozwojowy na jaki zdecydowali się mieszkańcy obu regionów przed blisko 20 laty stał się podstawą ich dynamicznego rozwoju i wysokiego obecnie poziomu życia. Bezrobocie, dzięki inwestycjom w OZE, w gminie Güssing wynosi zaledwie ok. 4 (słownie: czterech !)% W ciągu kilkunastu lat w miejscowości liczącej 4300 mieszkańców powstało wiele firm opartych na odnawialnej i rozproszonej energetyce dzięki czemu utworzono 1100 miejsc pracy! Wrażenia z wyjazdu dobrze oddają słowa Jerzego Szumlańskiego, przewodniczącego Rady Gminy Lubin: „… niezwykle pouczająca wizyta w Güssing i Mureck pokazała nam, samorządowcom. oraz reprezentantom organizacji pozarządowych, że rozwój z udziałem naturalnych i odnawialnych źródeł energii, jakich przecież lokalnie mamy pod dostatkiem, może być realną alternatywą dla modelu energetycznego opartego o nieodnawialne przecież paliwa kopalne, w tym węgiel brunatny. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że istnieje i działa inna droga rozwoju niż proponowana nam na siłę, wbrew naszej woli, dewastująca środowisko odkrywka.

Będę zabiegał i przekonywał kolegów samorządowców oraz mieszkańców naszych gmin by jak najszybciej gotowe, sprawdzone i realnie funkcjonujące rozwiązania pozyskiwania energii np. z biomasy, wdrożyć w naszym regionie. Jestem wdzięczny pomysłodawcom i organizatorom wizyty, że mogliśmy podpatrzeć unikalne rozwiązania technologiczne, na światowym wręcz poziomie, jakie wdraża Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie (Europejskie Centrum Energii Odnawialnych) w Güssing. Ciągle jestem pod wrażeniem gospodarności i zapobiegliwości mieszkańców Mureck gdzie powstała pierwsza na świecie instalacja do produkcji biodiesla, która dziś 95% paliwa pozyskuje z uciążliwego odpadu – zużytego oleju jadalnego….”.
Nasza wyprawa była bardzo interesująca. Poznaliśmy ciekawych ludzi – wytrwałych i konsekwentnych w dążeniu do celu. To co osiągnęli – samowystarczalność energetyczną – dało nam do myślenia, ale i, w co wierzymy, także „paliwo” do działania.

Artykuł ukazał się w Biuletynie nr 6-7

{gallery}Galerie/ausria,width=170,height=123,limit=1,limit_quantity=13{/gallery}