Doroczny raport ISAAA – światowej agendy przemysłu biotechnologicznego – który ukazał się 7.02.2012 wskazuje, że uprawa GMO w Europie jest wielkim komercyjnym niewypałem. W 2011 roku tylko około 0.06% ziemi uprawnej w Europie było obsiane GMO (110 tys. hektarów GMO wobec 179 mln ha ziemi uprawnej ogółem [1])
Rosnący opór społeczny i obawy o stan środowiska wyrażane przez kolejne rządy europejskie sprawiają, że przyszłość upraw GMO w Europie wygląda coraz bardziej niepewnie [2]. Przez ostatnie 3 lata (2008-2010) sukcesywnie spadała ilość upraw GMO w Europie. Jedynie w 2011 roku odnotowano niewielki wzrost w stosunku do lat poprzednich, który wynika z nieznacznego przyrostu upraw w Hiszpanii [3].
W styczniu, największy na świecie koncern chemiczny BASF ogłosił, że wycofuje się z komercjalizacji GMO w Europie. Jako przyczynę podano “sprzeciw większości konsumentów, rolników i polityków” [4]. Uprawa czołowego produktu BASF, przemysłowego ziemniaka Amflora, wyniosła w 2011 r. zaledwie 20 hektarów [5].
Jedyną rośliną GMO wciąż uprawianą w Europie jest kukurydza MON810 z bakteryjnym genem pozwalającym roślinie produkować owadobójczą toksynę Bt. Jednak nawet MON810 jest zakazana w wielu krajach UE ze względu na obawy dotyczące jej wpływu na zdrowie i na środowisko [6]. W styczniu firma Monsanto ogłosiła, że wycofuje się ze sprzedaży kukurydzy GMO we Francji, bo “nie oczekuje sprzyjających warunków dla sprzedaży MON810 w 2012 roku ani w dalszej przyszłości.” [7]
Marco Contiero, szef działu rolnego Greenpeace powiedział “Nie da się uciec przed twardymi faktami: GMO jest porażką w Europie, spotyka się też z rosnącym oporem w Azji i ostatecznie ucieka do Ameryki.”
I tak po 16 latach agresywnego marketingu ponad 80% światowych upraw GMO jest wciąż ograniczonych do 4 amerykańskich krajów: USA, Kanady, Brazylii i Argentyny. Ostatnie próby wejścia na rynki w Chinach (GM ryż) i w Indiach (GM bakłażan) nie udały się [8].
Na podstawie: FRIENDS OF THE EARTH EUROPE, PRESS RELEASE February 7, 2012
[1] See: http://ec.europa.eu/agriculture/agrista/2010/table_en/C5-2-3522.pdf . In comparison, the organically farmed area in the EU is over 9 million hectares (FiBL, Research Institute of Organic Agriculture, 2011:http://www.fibl.org/en/homepage.html ).[2] 61% of Europeans reject GM crops, according to EU polls (Special Eurobarometer 341 – 73.1 on Biotechnology:http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf ).
[3] In 2010-2009, cultivation of GM crops in Europe declined by 13%. In 2009-2008, the ISAAA also reported a 12% EU-wide decline (see: ISAAA, global status of commercialized biotech/GM Crops: 2009. By Clive James, ISAAA brief 4, pp. 181-182).
[4] BASF press release: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109.
[5] See: http://www.foodprocessing-technology.com/news/news109205.html .
[6] Countries with a ban on MON810 are: Germany, France, Austria, Hungary, Greece, Luxembourg and Bulgaria.
[7] See: http://www.reuters.com/article/2012/01/24/us-gmo-france-monsanto-idUSTRE80N1NI20120124 .
[8] See: http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/China-says-no-to-genetically-engineered-rice/ and http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/monsanto-GE-brinjal100210/ . ]]>