Home Aktualności GREENPEACE: Minister Pawlak wspiera pseudozieloną energię

GREENPEACE: Minister Pawlak wspiera pseudozieloną energię

Dzisiaj Ministerstwo Gospodarki ma potwierdzić utrzymanie wysokiego wsparcia dla współspalania biomasy z węglem. Gorączkowo zabiegały o to koncerny energetyczne. Oznacza to, że w końcowym rozrachunku zapłacimy więcej za prąd i nie unikniemy zapowiadanego kryzysu energetycznego.

Podczas zaplanowanej na dzisiaj w Ministerstwie Gospodarki konferencji nt. projektu ustawy o odnawialnych źródłach energii, zaprezentowane zostanie stanowisko resortu. Jak dowiedział się Greenpeace, kierownictwo ministerstwa zdecydowało się na utrzymanie dotychczasowego poziomu wsparcia dla współspalania węgla z biomasą w przestarzałych elektrowniach węglowych. O jego ograniczenie apelowali eksperci i ekolodzy, którzy przekonywali, że pozyskiwana w ten sposób energia nie ma nic wspólnego z ekologią i nie powinna docelowo otrzymywać wsparcia przeznaczonego na źródła odnawialne. Dwa miesiące temu, w odpowiedzi na akcję Greenpeace, podczas której aktywiści wspięli się na 100 metrową chłodnię kominową elektrowni Turów, Ministerstwo Gospodarki zadeklarowało przedstawienie rozwiązań mających na celu ograniczenie a docelowo likwidację wsparcia energii elektrycznej wytworzonej w oparciu o spalanie biomasy z paliwami kopalnymi[1].

„Minister Gospodarki uległ lobbingowi koncernów energetycznych i utrzymał wsparcie dla istniejących instalacji produkujących pseudozieloną energię, wbijając tym samym gwóźdź do trumny energetyki odnawialnej w Polsce” – powiedziała Anna Ogniewska, koordynatorka kampanii Greenpeace Klimat i Energia.

Eksperci szacują, że wsparcie dla współspalania w roku 2011 wyniosło ok. 2,3-2,5 mld zł i nie przyczyniło się do powstania nowych mocy wytwórczych, których brak w systemie energetycznym w najbliższych latach spowoduje przerwy w dostawach prądu. Dlatego, zdaniem Greenpeace, pieniądze te niesłusznie zostały doliczone do naszych rachunków za prąd. Co więcej, jak pokazują analizy, transport biomasy na duże odległości powoduje wzrost a nie spadek emisji zanieczyszczeń. Ministerstwo całkowicie lekceważy ten problem i interpretuje zamówioną analizę prawną firmy Bird&Bird na niekorzyść konsumentów.

„Polska jako jedyny kraj na świecie oferuje tak wysokie wsparcie dla spalania węgla z biomasą. Źle się stało, że na to pozwolono. Ale prawdziwym absurdem jest fakt, że kierownictwo ministerstwa, wbrew opinii prawników, interpretuje przepisy na niekorzyść konsumentów i polskiej gospodarki” ­ dodaje Anna Ogniewska.

Ministerstwo Gospodarki dysponuje dokumentami, z których jasno wynika, że możemy w Polsce taniej, a jednocześnie z większą korzyścią dla środowiska wypełnić cel 15,5% udziału energii odnawialnej w bilansie energii końcowej do 2020 roku [2]. Otrzymało także opinię prawną, która wskazuje na niewłaściwą interpretację analizy firmy Bird&Bird, która w wielu miejscach podkreśla, że zmiana wielkości udzielanego wsparcia jest możliwa pod warunkiem ustanowienia okresów przejściowych.

„Waldemar Pawlak popiera produkcję pseudozielonej energii, dlatego apelujemy do Premiera Donalda Tuska o zajęcie się tą sprawą.  Partykularne interesy spółek energetycznych nie mogą być ważniejsze od interesów obywateli oraz od kwestii bezpieczeństwa energetycznego kraju i kondycji polskiej gospodarki” – dodaje Anna Ogniewska.

Kontakt:

Anna Ogniewska – koordynatorka kampanii Greenpeace Klimat i Energia, tel. 506 124 689, email: anna.ogniewska@greenpeace.pl„>anna.ogniewska@greenpeace.pl

Katarzyna Guzek – rzeczniczka prasowa kampanii Greenpeace Klimat i Energia, tel. 500 236 211, email: katarzyna.guzek@greenpeace.pl„>katarzyna.guzek@greenpeace.pl

Przypisy:

[1]Oświadczenie w tej sprawie jest dostępne na stronie Ministerstwa Gospodarki:

[2]  Opracowanie Instytutu Energetyki Odnawialnej  „O niezrównoważonym wykorzystaniu odnawialnych zasobów energii w Polsce i patologii w systemie wsparcia OZE. Propozycje zmian podejścia do promocji OZE i kierunków wykorzystania zasobów biomasy”. Dziennikarze zainteresowani opracowaniem proszeni są o kontakt z rzeczniczką prasową kampanii Katarzyną Guzek katarzyna.guzek@greenpeace.pl„>katarzyna.guzek@greenpeace.pl

Katarzyna Guzek

rzeczniczka prasowa kampanii Klimat i Energia