Home Aktualności Marszem do Marszałka

Marszem do Marszałka

DAS

W najbliższy czwartek o 8:45 idziemy na spotkanie do Marszałka Województwa Dolnośląskiego Pana Cezarego Przybylskiego. Przekażemy podpisy 2796 osób pod apelem, w którym domagamy się wprowadzenia uchwały antysmogowej dla Dolnego Śląska. https://dzialaj.akcjademokracja.pl/campaigns/dolnyslask Zachęcamy bardzo mocno do udziału w wydarzeniu, osoby chętne prosimy o przybycie o 8:30 na Mazowiecką, przed klub Impart. Oddychanie czystym powietrzem jest naszym prawem i będziemy o nie walczyć! Dlatego żądamy jak najszybszego przyjęcia uchwały antysmogowej dla całego Województwa Dolnośląskiego wprowadzającej normy emisyjne dla kotłów na węgiel i drewno oraz tam gdzie to konieczne, w tym w śródmieściach miast i uzdrowiskach, zakazów stosowania tych paliw. Regulacje takie nie mogą być wprowadzone z dnia na dzień. Dlatego też postulujemy określenie pięcioletniego okresu przejściowego na dostosowanie się do nowych wymagań. W tym czasie powinno się uruchomić programy wsparcia dla ocieplania domów i wymiany instalacji grzewczych, a także system dopłat do kosztów ogrzewania dla osób najuboższych. W Krakowie uchwała antysmogowa już jest [3]. Teraz czas na Wrocław i Dolny Śląsk. Kampania jest wspólną inicjatywą Akcji Demokracji i Dolnośląskiego Alarmu Smogowego DASAkcja Demokracja]]>