Home Aktualności Natura 2000 – nowe obszary siedliskowe

Natura 2000 – nowe obszary siedliskowe

Decyzja Rady Ministrów to ostatni krok krajowej procedury, oznaczający że lista i dane tych obszarów w takiej formie przesłane zostaną w  najbliższych dniach do Brukseli. Dokładne liczby podamy, gdy uda nam się w nich dokładnie zorientować. Te obszary to produkt ubiegłorocznych prac WZS. Jak wiadomo, w toku konsultacji kilkadziesiąt obszarów z propozycji WZS wypadło (niektóre
słusznie, ale niektóre niesłusznie). W toku konsultacji do niektórych z nich wprowadzono też nieuzasadnione naukowo modyfikacje granic. W ostatniej chwili z listy na żądanie Ministerstwa Obrony Narodowej usunięto 12 obszarów nakładających się z poligonami wojskowymi. Te wycięcia oznaczają, że wciąż będą istnieć pewne luki w sieci Natura 2000, lista nowych obszarów nie oznacza więc, wbrew pojawiającym się niekiedy stwierdzeniem, zupełnego zakończenia prac nad siecią i prawdopodobnie nie zamknie prowadzonego od dwóch lat przez Komisję przeciwko Polsce postępowania o naruszenie prawa europejskiego w tej sprawie. Mimo to, lista nowych obszarów stanowi olbrzymi krok w zakresie tworzenia siedliskowej części sieci Natura 2000 w Polsce. Polska sieć obszarów
siedliskowych, dotąd najgorsza w całej Unii Europejskiej, staje się w tym momencie „bliska kompletności” – tym posunięciem doganiamy wszystkie
pozostałe kraje Unii, które znajdują się na takim poziomie. Nowe obszary, dotychczas chronione tylko jako „obszary potencjalne”, z chwilą formalnego przesłania do Komisji Europejskiej (co nastąpi do końca
bieżącego tygodnia) zyskują wg przepisów prawa polskiego pełną ochronę przewidywaną dla obszarów Natura 2000 (od tej chwili można będzie też
sporządzać plany zadań ochronnych).]]>