Home Aktualności Petycja do samorządów dolnośląskich

Petycja do samorządów dolnośląskich

Możliwość komentowania Petycja do samorządów dolnośląskich została wyłączona

Smog na Dolnym Śląsku przynosi szereg dramatycznych skutków zdrowotnych. Raport przygotowany w ubiegłym roku na zlecenie Uniwersytetu Wrocławskiego w programie LIFE/APIS wskazał, że na terenie województwa dolnośląskiego w 2015 roku z powodu zanieczyszczenia powietrza:

• ok. 3 tys. osób umarło przedwcześnie,
  • ok. 12 tys. dzieci zachorowało na zapalenie oskrzeli,
  • ok. 2 tys. dorosłych zachorowało na przewlekłe zapalenie oskrzeli,
  • ok. 1,2 mln. dni pracy stracono z powodu absencji chorobowej.
To powinno stanowić wystarczające argumenty do podjęcia przez polityków samorządowych różnych szczebli zdecydowanego – a nie pozorowanego, jak ma miejsce obecnie, działania na rzecz zmiany prawa. Leży to w kompetencjach wojewódzkich władz samorządowych. Postulujemy, aby Gmina Wrocław i inne samorządy pilnie i czynnie – na miarę ujawnionego w tych dnia zagrożenia smogiem – przygotowały przepisy pozwalające skutecznie walczyć z trującym powietrzem – na wzór Krakowa i Małopolski. Należy to zrobić w porozumieniu z Marszałkiem Województwa Dolnośląskiego, który w zeszłym roku obiecał „rychłe opracowanie dla Wrocławia i województwa tzw. Uchwały Antysmogowej”. Wobec absencji władz centralnych w poprawie jakości powietrza, prawo to jest obecnie jedynym skutecznym orężem w walce ze smogiem. Domagamy się zdecydowanych działań i wypełnienia obietnic składanych m.in. przez Marszałka! Podpisz petycje    ]]>