Home Aktualności PGE Gubin ZNIKA!

PGE Gubin ZNIKA!

spolka

Znika spółka, która miała budować kompleks energetyczny przy granicy

Konferencja ws . kompleksu energetycznego Gubin – Brody (fot. Anna Krasko / Agencja Gazeta)

Spółka celowa PGE Gubin, która miała przygotować inwestycję przy polsko – niemieckiej granicy przestaje istnieć. Jej zadanie przejmie PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna. – Wybory samorządowe wygrali przeciwnicy gospodarki rabunkowej, ale aż tak błyskawicznej reakcji koncernu PGE nikt się nie spodziewał – komentuje Anna Dziadek, przewodnicząca stowarzyszenia „NIE kopalni odkrywkowej”.

PGE Gubin to spółka celowa, z ograniczoną odpowiedzialnością. Została powołana do przygotowania inwestycji przy polsko – niemieckiej granicy. Chodzi o budowę kompleksu wydobywczo – energetycznego, czyli elektrowni i kopalni węgla brunatnego na terenie gmin Brody i Gubin.

Już w ub. r. PGE Gubin w całości stało się własnością PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. Teraz ogłoszony przez obie spółki plan przewiduje połączenie PGE Gubin z dotychczasowym właścicielem. A to oznacza, że od stycznia 2015 r. PGE Gubin przestaje istnieć.

PR-owcy sobie, wyborcy sobie

PGE Gubin nie radziła sobie z promocją inwestycji. Chociaż od kilku lat energetyczny gigant wydawał pieniądze m.in. na wycieczki do Bełchatowa, konferencje, badania socjologiczne i imprezy sportowe, to lobby kopalniane znów przegrało wybory. O ile entuzjaści planowanej przez PGE inwestycji zdobyli większość w radzie gminy Brody, to już w przypadku wyborów wójta tej gminy ponieśli sromotną klęskę. Z obecnym wójtem Ryszardem Kowalczukiem przegrał zwolennik kompleksu Benedykt Szafrański. Ekologom i miejscowym stowarzyszeniom sprzeciwiającym się planowaniu wydobyciu węgla brunatnego jeszcze lepiej poszło w gminie Gubin. Tutaj wójt Zbigniew Barski pokonał prokopalnianego Jacka Czerepko, kandydata PSL. Barski ma teraz większość w radzie (dziewięciu z 15 radnych).

– Wybory samorządowe wygrali przeciwnicy gospodarki rabunkowej, ale aż tak błyskawicznej reakcji koncernu PGE nikt się nie spodziewał. Chciałabym wierzyć, że może ktoś w PGE w końcu zaczął analizować liczby, koszty i sens planowania nowego kompleksu energetycznego opartego na węglu brunatnym, ponieważ Niemcy komentując ustalenia szczytu klimatycznego twierdzą, że obecnie XIX-wieczne technologie pozyskiwania energii – elektrownie i kopalnie mają wartość darowizny – uważa Anna Dziadek, przewodnicząca stowarzyszenia „NIE kopalni odkrywkowej”.

Rzecznik PGE GiEK S.A. nie odpowiadała dziś na pytania o przyczyny połączenia. Obiecała przygotować je w poniedziałek.

GiEK-sa bierze Gubin na siebie

PGE GiEK S.A. w całej grupie kapitałowej PGE odpowiada za tematy wydobywczo – wytwórcze i inwestycje w obszarze energetyki konwencjonalnej. Chodzi o kopalnie, elektrownie, elektrociepłownie. – Jest liderem krajowego wydobycia węgla brunatnego i wytwarzania energii. Połączenie obu spółek w sposób istotny podkreśla więc wagę projektu dla działalności Grupy Kapitałowej PGE. Planowana budowa kompleksu wydobywczo – energetycznego w oparciu o złoże węgla brunatnego Gubin jest inwestycją ujętą w strategii grupy i stanowi dobrą perspektywę dla rozwoju regionu, w szczególności gmin Gubin i Brody – podkreśla Iwona Paziak, rzecznik prasowy PGE GiEK S.A.

Jak dodaje prace związane z przygotowaniem budowy kompleksu „Gubin”, które zmierzają m.in. do uzyskania koncesji na wydobywanie węgla brunatnego, będą realizowane w ramach dedykowanej temu projektowi struktury organizacyjnej spółki PGE GiEK. – W skład zespołu projektowego wejdą doświadczeni pracownicy PGE GiEK, a także PGE Gubin, dotychczas zaangażowani w działania związane z przygotowaniem inwestycji – czytamy w oficjalnym komunikacie.

Po połączeniu spółek, PGE GiEK S.A. wejdzie we wszystkie prawa i obowiązki spółki córki. – Oznacza to m.in., że w pełnym zakresie będzie kontynuować współpracę z organizacjami działającymi na rzecz społeczności lokalnej – dodaje Paziak.

Centrala w Bełchatowie

PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna to jeden z koncernów wchodzących w skład Polskiej Grupy Energetycznej, największej grupy energetycznej w kraju. Spółka zajmuje się wydobywaniem węgla brunatnego oraz wytwarzaniem energii elektrycznej i ciepła. PGE GiEK SA składa się z centrali i 12 oddziałów, które znajdują się na terenie dziewięciu województw. Są to kopalnie węgla brunatnego, elektrownie konwencjonalne oraz elektrociepłownie. Centrala spółki znajduje się w Bełchatowie.

Spółka jest liderem w branży wydobywczej węgla brunatnego, jej udział w rynku wydobywczym stanowi 78 proc. krajowego wydobycia, a także największym wytwórcą energii elektrycznej. Wytwarza ok. 38 proc. krajowej produkcji energii elektrycznej. Zatrudnia prawie 18 tys. pracowników.

Greenpeace: uszanujmy wolę mieszkańców

– Mieszkańcy Gubina i Brodów mają rację mówiąc, że kopalnia odkrywkowa to gospodarka rabunkowa. Nie dziwi więc, że w wyborach samorządowych po raz drugi z rzędu wygrali przeciwnicy kopalni, co po raz kolejny potwierdziło wynik referendów, w których mieszkańcy jasno powiedzieli, że sprzeciwiają się kopalni – komentuje Iwo Łoś, ekspert Greenpeace ds. bezpieczeństwa energetycznego.

– Wchłonięcie spółki PGE Gubin przez PGE GiEK to doskonały moment na skasowanie szkodliwego dla gmin projektu węglowego i uszanowanie demokratycznej woli mieszkańców. Ponadto, jeśli główna spółka matka PGE, czyli PGE S.A., chce faktycznie przyczynić się do rozwoju regionu, to powinna skupić się na inwestowaniu w odnawialne źródła energii – dodaje.

Cały tekst: http://zielonagora.gazeta.pl/zielonagora >>