Home Aktualności PGE zrezygnowała z inwestycji w budowę nowych bloków w Elektrowni Opole

PGE zrezygnowała z inwestycji w budowę nowych bloków w Elektrowni Opole

EKO-UNIA jest jedną z organizacji zaangażowanych w protesty przyeciwko Budowie nowych bloków opalanych weglem w El. Opole. I wyglada, że ekonomia ostatecznie pogrzebie plany weglowego Opola?

Komitet inwestycyjny PGE rekomenduje aby firma zrezygnowała z planu rozbudowy Elektrowni Opole, na który miała wyłożyć 11,6 miliarda złotych – informuje Reuters

Komitet inwestycyjny PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA, największego producenta prądu w Polsce, rekomenduje aby firma zrezygnowała z planu rozbudowy Elektrowni Opole, na który miała wyłożyć 11,6 miliarda złotych, poinformowały Reutera źródła bliskie PGE.

Podczas prezentacji rocznych wyników w połowie marca zarząd PGE informował, że strategię ogłosi w ciągu kilku tygodni.

– Komitet inwestycyjny zarekomendował, by nie budować Opola. Zarząd miał zająć się sprawą w środę” – powiedziała osoba zbliżona do spółki. – Ale to mało prawdopodobne, by zarząd nie dostosował się do tej rekomendacji – dodała. Inna osoba informację potwierdziła. Rzecznik PGE nie był dostępny by udzielić komentarza.

Rozbudzone przez PGE wcześniej oczekiwania, że firma – być może – zrezygnuje z budowy Opola albo projekt ogarniczy, wspierały w ostatnich tygodniach kurs spółki.

W ocenie analityków, wielkie wydatki, jakie miały być związane z budową dwóch nowych bloków po 900 megawatów każdy, które miały być opalane węglem kamiennym, przy obecnych niskich cenach prądu wcale nie musiałyby się szybko zwrócić. Rezygnacja z Opola może mieć negatywne konsekwencje dla branży budowlanej. Ten sektor i tak miał już mnóstwo problemów i liczył na zlecenia właśnie od firm energetycznych.

Umowa na rozbudowę elektrowni została podpisana ponad rok temu, ale protesty ekologów opóźniły start inwestycji. Wykonawcami elektrowni w Opolu miały być Polimex-Mostostal SA, Mostostal Warszawa SA i Rafako SA. Polimex przed niewypłacalnością musiał ratować się serią emisji akcji dla wierzycieli, a kontrolę nad spółką przejęła państwowa Agencja Rozwoju Przemysłu.

energianews.pl >>

PGE zrezygnowała z inwestycji w budowę nowych bloków w Elektrowni Opole – poinformowała spółka w komunikacie. Chodzi o bloki nr 5 i 6 opalane węglem kamiennym. „Zmiany na rynku energetycznym oraz w otoczeniu  makroekonomicznym ograniczyły efektywność ekonomiczną tej inwestycji dla PGE” – podała spółka.

„Przeprowadzone analizy wskazują, że ze względu na portfel wytwórczy PGE, oparty głównie na węglu brunatnym oraz inne projekty inwestycyjne prowadzone w grupie PGE, kontynuowanie projektu Opole II nie przyniosłoby wzrostu wartości dla akcjonariuszy PGE” – napisano w raporcie.

Jakiś czas temu premier Donald Tusk informował, że PGE rozmawia z rządem o rozbudowie Elektrowni Opole i jej opłacalności w świetle niskich obecnie cen energii.

Minister skarbu państwa Mikołaj Budzanowski przekonywał, że inwestycja realizowana przez PGE GiEK polegająca na budowie dwóch bloków pyłowych na węgiel kamienny, o mocy 900 MW każdy, to jedna z największych inwestycji w energetyce konwencjonalnej zaplanowanych przez działające w Polsce grupy energetyczne. Energia elektryczna z bloków 5 i 6 miała służyć zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego Polski, ze szczególnym uwzględnieniem regionu południowo-zachodniego.

Na rynku zaczęły pojawiać się jednak spekulacje, że PGE może wycofać się z inwestycji w Opolu. Prezes PGE Krzysztof Kilian zapowiedział bowiem przegląd portfela inwestycyjnego i aktualizację strategii. Poinformował, że spółka chce angażować się jedynie w dochodowe projekty inwestycyjne.

W środę na rynku pojawiły się nieoficjalne informacje, że komitet inwestycyjny w PGE zarekomendował zarządowi spółki wycofanie się z inwestycji w Opolu.

Inwestycję w Opolu realizować miało konsorcjum Rafako, Polimex Mostostal i Mostostal Warszawa. Konsorcjum zobowiązało się wykonać zamówienie w terminie 54 miesięcy od daty wystawienia polecenia rozpoczęcia prac (blok nr 5) oraz 62 miesięcy od daty wystawienia polecenia rozpoczęcia prac (blok nr 6).

Wartość umowy wynosiła netto 9,397 mld zł (11,558 mld zł brutto). www.cire.pl >>