Home Aktualności Pod Prąd lipiec 2020

Pod Prąd lipiec 2020

Możliwość komentowania Pod Prąd lipiec 2020 została wyłączona

Informator Koalicji Rozwój Tak – Odkrywki Nie

1. Łatwowierność kosztuje – Czy PGE wystraszy się burmistrza Złoczewa?
  2. Związki zawodowe żądają…co zrobi rząd i PGE?
  3. Elektrownia Turów i kolejne przesunięcia oddania bloku
  4. Solorz „usłonecznia Polskę” czyli  czysta hipokryzja 2.0
  5. (Nie)sprawiedliwa transformacja Kopalni Adamów
  6. Protesty antyodkrywkowe w lipcu mimo wakacji i pandemii
  7. Europosłanka Anna Zalewska broni Turowa (i ciągle walczy z wiatrakami)
  8. Protest w Turowie i spływ kajakowy 30 sierpnia
  9. Konferencja w Wałbrzychu i nieobecność Bogatyni w Funduszu Sprawiedliwej Transformacji
  10. List otwarty w sprawie transgranicznych konsultacji

1. Łatwowierność kosztuje – czy PGE wystraszy się burmistrza Złoczewa?

Porównania są uzasadnione warunkowo, ale i tak sobie na nie pozwolimy. Powiedzmy, że młody człowiek (płeć nieważna) zakochuje się bez refleksji w kimś o nie do końca pewnej reputacji. Ostrzegają młodziana ludzie, żeby uważał/a na zdrady, problemy finansowe, nie do końca zdrowy tryb życia oraz długi. Ponieważ obiekt uczuć nie zmienia się w czasie, młodzian stawia ultimatum – zmień się albo cię zostawię!
Po wielu latach umizgów i podchodów do odkrywki Złoczew  Elektrowni Bełchatów ( PGE), cierpliwość chyba puszcza władzom Złoczewa i teraz liczą, że PGE oraz polski rząd w końcu się zdeklarują. W wypowiedzi zarówno burmistrza Złoczewa jak i wójta Ostrówka tli się nadzieja, że odkrywka zostanie wybudowana: „Może pan burmistrz akurat wymusi na nich wydanie koncesji i rozpoczęcie wydobycia. Życzę mu tego – mówi Ryszard Turek, wójt gminy Ostrówek.
Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Łodzi dwa lata temu wydał pozytywną decyzję środowiskową dla odkrywki, ale od decyzji odwołał się Greenpeace. Termin rozstrzygnięcia postępowania odwoławczego został przesunięty już po raz drugi – do 31 sierpnia. We wrześniu województwo łódzkie ma rozmawiać o Zielonym Ładzie i o transformacji Bełchatowa. Ale Burmistrz Złoczewa ultimatum wyznaczył na koniec roku. Jak widać nadzieja umiera ostatnia. Szczególnie u tych, którzy stracili głowę…dla węgla.

Swoje spojrzenie na sprawę wyraził Tomasz Waśniewski (Fundacja „RT-ON”):  „Burmistrz Złoczewa występuje z pozycji zawiedzionego zwolennika odkrywki, któremu władze PGE wciąż obiecują złote zabawki, ale ich nie dają. Wydaje się jednak, że i ten samorządowiec zrozumiał, iż mamienie ludzi wizją „inwestycji”  która i tak nie powstanie nie ma sensu. Ultimatum jakie wystosował niczego nie zmieni, a jedynie uwolni go od ewentualnych politycznych konsekwencji porażki jaką w finale  będzie  zapewne publiczne potwierdzenie, że nikt rozsądny nie wyrzuci w błoto ok.15 miliardów zł. na upadający węglowy biznes. Biznes pozbawiony do tego (co przyznaje nawet  prezes PGE) cienia szansy na finansowanie przez banki i ubezpieczycieli. Lepiej być ojcem sukcesu (nawet jednym z wielu) niż choćby pośrednio  jako burmistrz firmować porażkę, a tą będzie rozwiany sen o potędze i mitycznym zł oczewskim eldorado za pieniądze spółki skarbu państwa”.

2. Związki zawodowe żądają…co zrobi PGE?

Lipiec 2020 to chyba czas, kiedy wielu stanęło pod ścianą, a powodem jest z pewnością debata wokół budżetu Unii Europejskiej oraz funduszy na  odbudowę i transformację energetyczną. Innym powodem są już przeszłe wybory i teraz czas na ściąganie masek.
Międzyzakładowy związek zawodowy „Odkrywka”  wydał komunikat, że „czas pisania pism się skończył”, że sytuacja w branży węgla brunatnego jest „bardzo trudna” i ma dotyczyć w zasadzie wszystkich odkrywek w Polsce!
Nie dziwi, że w planach są strajki, ale wątpliwe jest to czy związkowcy jednak stoją twardo na ziemi. Otóż słowa o „Zielonym Ładzie”, który „narzuca nam Unia, a nasi rządzący go na kolanach przyjmują” a do tego wiara, że drogą do osiągnięcia Zielonego Ładu miałaby być właśnie odkrywka Złoczew i Turów sprawiają, że rozeznanie związkowców w sytuacji jest chyba…niewystarczające. Związkowcy twierdzą też, że nie stać ich na importowanie „zachodniej i drogiej energii” tak jakby nie wiedzieli, że to ceny hurtowe polskiego prąd z węgla są najwyższe w UE !, no i jakoś nie dostrzegają  zmiany klimatu, która to właśnie doprowadziła do awarii w kopalni Bełchatów (nawalna ulewa). Związkowcy wspominają też ultimatum „dobrego gospodarza” czyli burmistrza Złoczewa. Można więc zakładać, że oba żądania są powiązane. Co zrobi PGE?

3. Elektrownia Turów i kolejne przesunięcia oddania bloku

PGE ma kolejny orzech do zgryzienia. Jeden z wykonawców nowego bloku Elektrowni Turów – firma Budimex właśnie ogłosiła, że chce przesunięcia terminu oddania bloku:
„Przyczyną przesunięć w planowanym harmonogramie są kwestie niezależne od konsorcjum związane ze skutkami pandemii COVID-19 oraz zmianami prawa i innymi okolicznościami będącymi ich następstwem i mającymi wpływ na możliwość zrealizowania przez konsorcjum zobowiązań w terminie ustalonym w umowie. Konsorcjum wskazuje ponadto na zwiększone koszty realizacji inwestycji, które będą przedmiotem dalszych rozmów z zamawiającym”

4. Solorz „usłonecznia Polskę” czyli czysta hipokryzja 2.0

Zygmunt Solorz umie liczyć nie do dwóch, ale pewnie do miliardów. Potrafi też zadbać o wizerunek swojej firm. Właśnie powstała firma ESOLEO, która ma się stać wiodącym producentem energii ze słońca w kraju. Czy po „Czystej Polsce” to kolejny chwyt marketingowy, ale w wersji 2.0? „To kolejna wielka zmiana, jaką proponuje Zygmunt Solorz i Grupa Polsat. Niemal 30 lat temu wystartowała Telewizja Polsat z logiem w kształcie słońca z pierwszą, niezależną ogólnopolską stacją telewizyjną dla wszystkich Polaków. Dzisiaj rozpoczynamy kolejny etap – chcemy „usłonecznić” Polskę. Wprowadzamy ofertę produkcji własnego prądu ze słońca na masową skalę” – zachwala Maciej Stec, wiceprezes Zarządu Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu, operatora sieci Plus.
Przypomnijmy jednak, że Solorz wciąż nie odniósł się do uwag społeczeństwa w sprawie działalności jego kopalni i wpływu wydobycia węgla brunatnego na jeziora w regionie konińskim: „Dopiero realizacja postulatów przedstawionych w liście otwartym (Kolacji RT-ON ogólnopolskich NGO s ) z kwietnia br.  byłaby sprawdzianem prawdziwych intencji inicjatorów Programu Czysta Polska, który teraz odbieram jako pełną hipokryzji, czystą socjotechnikę, która ma na celu greenwashing wizerunku twórców programu” – tłumaczy Tomasz Waśniewski, prezes Fundacji „RT-ON”.

5. (Nie)sprawiedliwa transformacja Kopalni Adamów

Podczas gdy na Śląsku górnicy nie zgadzają się na plany zamknięcia kopalń, a w kuluarach i doniesieniach Bizesalert mówi się o odprawach dla górników w wysokości 100 000 zł, górnicy z kopalni Adamów PAK czekają na zwolnienia grupowe. Ich dalsze losy będą się toczyć w Urzędzie Pracy w Turku, który pisze do lokalnych pracodawców: Jeżeli Państwo dysponują lub w najbliższych miesiącach będą dysponować wolnymi miejscami pracy, prosimy o zgłoszenie aktualnych ofert pracy w celu ułatwienia zwalnianym pracownikom utrzymania aktywności zawodowej

6. Protesty antyodkrywkowe w lipcu mimo wakacji i pandemii

W czerwcu we wsi Keyenberg w zachodnich Niemczech, przeznaczonej pod rozszerzenie odkrywki węgla brunatnego, orkiestra grała Symfonię Pastoralną Beethovena. Ludzie w spokoju słuchali Sceny nad strumieniem, patrzyli w niebo i mimo maseczek na twarzach widać było, że niektórzy płaczą. Dzisiaj siedzą na okolicznej drodze L277 i protestują.
To nie wszystko. W Polsce  w sobotę 25  lipca na terenie Wielkopolski odbył się też protest przeciwko działalności ZE PAK. Pięć osób (aktywiści Obozu dla Klimatu) weszło  na teren kopalni węgla brunatnego w Drzewcach (pow. koniński) wstrzymując na kilka minut pracę odkrywki.  „Nasze nieposłuszeństwo to pozbawiony przemocy akt sprzeciwu wobec usankcjonowanych przez prawo rozwiązań, które niosą ze sobą zagrożenie dla planety i jej mieszkańców. Do takich należy funkcjonowanie kopalni, które degradują środowisko, pogłębiają suszę w regionie,”   mówili uczestnicy protestu,  którzy przy taśmociągu odprowadzającym węgiel od wielkiej koparki do linii kolejowej  rozwinęli baner z hasłem: „Czysta Polska – czysta hipokryzja” pisze OKO.press

Równolegle do akcji w Drzewcach odbył się także protest pod siedzibą PAK KWB Konin w Kleczewie.  Protestujący domagali się powołania przez wojewodę sztabu kryzysowego związanego z kryzysem środowiskowym w regionie – wysychaniem jezior i degradacją zasobów naturalnych. Postulowali też, aby środki z funduszu sprawiedliwej transformacji trafiły na restrukturyzację regionu, przekwalifikowanie mieszkańców tych regionów, górników i samorządu. Grupa ZE PAK nie może być jedynym beneficjentem środków z FST, a do tego powinna sama zapewnić, aby zwalniani górnicy dostali godne odprawy oraz szansę na ciągłość zatrudnienia.
 Józef Drzazgowski, prezes Stowarzyszenia Eko-Przyjezierze i członek koalicji „Rozwój TAK – Odkrywki NIE”. – Energia z węgla jest najdroższą energią, bo nikt nie liczy skutków jego wydobycia i spalania. Gdybyśmy policzyli sam koszt wody to okaże się, że wartość wody jest większa, niż wartość węgla wydobytego z tego regionu. Chcemy naprawienia szkód środowiskowych. Gdzie są pieniądze na rekultywację? Tu się tylko bierze, tu się tylko korzysta, tu się tylko niszczy”-  relacjonuje portal LM.pl  Manifestację zorganizowało stowarzyszenie Eko-Przyjezierze wraz z ruchem Earth Strike.

7. Europosłanka Anna Zalewska broni Turowa

„Polacy, Czesi i Niemcy z niepokojem obserwują rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji. Nie ma zgody na to polskiego rządu, czeskiego rządu i niemieckiego rządu. Te rządy absolutnie ze sobą współpracują” – zastanawiacie się

Komentarz redakcji:
Pani Posłanka, była minister, znana z deformy systemu edukacji oraz z walki wiatrakami – skuteczne zablokowanie energetyki wiatrowej w Polsce – przewodzi mamieniu górników i  ludzi subregionu jeleniogórskiego, że nic się nie zmieniło w sytuacji Turowa. Kłamie na temat współpracy z Czechami i Niemcami. W tej materii mamy wojnę. A wewnątrz  obozu władzy PiS jak czytamy na jej twitterze walczy nadal z wiatrakami i utrzymaniem zabójczego zapisu tzw. 10 H odległości lokalizacji wiatraków od siedzib.
Strzeżmy się cynicznej polityki, płynącej nawet od posłów PE!

8. Protest w Turowie i spływ kajakowy

Serdecznie zapraszamy wszystkich, którym na sercu leży dobro mieszkańców okolic Turoszowa i środowiska na spotkanie na Trójstyku, połączone z wystąpieniami i wspólnym kajakowaniem. Zobaczymy się w niedzielę 30 sierpnia na łąkach po obu stronach rzeki Nysy, w miejscu, gdzie spotykają się trzy państwa.

Wałbrzych, miasto bez kopalni, planuje wykorzystać środki Europejskiego Zielonego Ładu do dalszej transformacji z korzyścią dla regionalnej gospodarki. Bogatynia na razie nie skorzysta ze środków z FST.

10. List otwarty ws  transgranicznych konsultacji

22 lipca 2020 polskie organizacje ekologiczne i samorządy lokalne wysłały list otwarty, w którym wzywają rząd Polski oraz instytucje krajowe i władze wojewódzkie do wzięcia udziału w transgranicznych konsultacjach dotyczących standardów emisji z niemieckich elektrowni węglowych. Emisje zanieczyszczeń z elektrowni stosujących standardy proponowane w przedstawionym do konsultacji dokumencie do 2038 roku spowodują ok. 2400 zgonów w Polsce.  Adresatami listu są:  Kancelaria Premiera Rady Ministrów, Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Klimatu, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska, marszałkowie oraz w wojewodowie z województw dolnośląskiego, wielkopolskiego, lubuskiego i zachodniopomorskiego.

Wydawcy:

Stowarzyszenie „Nie kopalni odkrywkowej”
Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA
Fundacja „Rozwój TAK – Odkrywki NIE”

Zespół redakcyjny:
Radosław Gawlik (red. naczelny)
Anna Dziadek
Hanna Schudy
Tomasz Waśniewski

• Na naszych oczach rodzi się Zielony Śląsk

Przez dziewięć pandemicznych miesięcy 2020 roku, kiedy tematem nr 1 był Covid-19, mieszkań…
  • Czy UE będzie finansować niszczenie Odry?

Warszawa, Wrocław, 1 grudnia 2020 r. Informacja prasowa KRR i Stowarzyszenia EKO-UNIA Już …
  • 4 listopada 2020 r. przedstawiciele Samorządu Województwa Pomorskiego, Miasta  Gdańsk  ora…