Home Aktualności Polska blokuje plany Bogdanki na podwojenie lokalnych zasobów węgla

Polska blokuje plany Bogdanki na podwojenie lokalnych zasobów węgla

Tłumaczenie: Polska odrzuciła wniosek Lubelskiego Węgla Bogdanka SA, drugiego w kraju największego producenta węgla, na rozwijanie wydobywania surowca, blokując tym samym jego plan na podwojenie rezerw.

Ministerstwo Środowiska, które w 2012 roku dało firmie Australia’s Prairie Mining Ltd. (PDZ) pozwolenie na zbadanie obszarów przyległych do terenów Bogdanki powiedziało dziś, że przyjmując ofertę polskiego producenta mogłoby narazić kraj na złamanie umowy o ochronie inwestycji z Australii.

Zgodnie z lipcowym oświadczeniem firmy, pozwolenie dla polskiego producenta było kluczem na podwojenie ich zasobów węgla (z 235 mln ton) oraz na rozbudowę dotychczasowych planów wydobycia tego surowca do roku 2050.

„To nie jest dobra wiadomość dla spółki, ponieważ osłabia jego zdolność do poszerzania swojej bazy zasobowej,” powiedział przez telefon Paweł Puchalski, analityk Banku Zachodniego WBK SA z siedzibą w Warszawie. „Bogdanka musi teraz odwołać się od tej decyzji.”

Polska firma jest „zaskoczona” decyzją ministerstwa i chce zwrócić się do rządu o ponowne rozpatrzenie wniosku w sprawie wydania nowej licencji górniczej w zakresie K-6-7, powiedział prezes Zbigniew Stopa w swoim e-mailowym oświadczeniu.

Australijska firma Prairie poinformowała w kwietniu, że planuje rozpocząć swoją produkcję w Lublinie w roku 2020, starając się wydobyć aż 7 milionów ton węgla rocznie, zatrudniając przy tym 2000 osób.

Poland Blocks Bogdanka Plan to Double Local Coal Reserves

By Marek Strzelecki and Konrad Krasuski Sep 8, 2014 5:18 PM GMT+0200

Poland rejected a request by Lubelski Wegiel Bogdanka SA, the country’s second-largest publicly traded coal producer, to expand mining operations, blocking its plan to double reserves of the fuel.

The Environment Ministry, which in 2012 granted Australia’s Prairie Mining Ltd. (PDZ) permit to explore fields adjacent to Bogdanka’s sites, said today that accepting the Polish producer’s bid could put the country at risk of breaching of an investment protection agreement with Australia.

The permit was key for Bogdanka’s plans to double its recoverable coal reserves from 235 million tons and extend its existing mining operations to 2050, according to the company’s statement in July.

„This isn’t good news for the company as it undermines its ability to expand its resource base,” Pawel Puchalski, an analyst at Bank Zachodni WBK SA in Warsaw, said by phone today. „Bogdanka now needs to appeal the decision.”

Bogdanka is „surprised” by the ministry’s decision and will ask the government to reconsider its request for a new mining license in the K-6-7 field, Chief Executive Officer Zbigniew Stopa said in an e-mailed statement today.

Its shares closed little changed at 119 zloty in Warsaw today, erasing earlier gains and valuing the company at 4 billion zloty ($1.2 billion).

Prairie plans to start production in the Lublin fields in 2020, seeking to mine as much as 7 million tons of coal annually and employ 2,000 people, it said in April.

To contact the reporters on this story: Marek Strzelecki in Warsaw at mstrzelecki1@bloomberg.net„>mstrzelecki1@bloomberg.net; Konrad Krasuski in Warsaw at kkrasuski@bloomberg.net„>kkrasuski@bloomberg.net

To contact the editors responsible for this story: Lars Paulsson at lpaulsson@bloomberg.net„>lpaulsson@bloomberg.net Pawel Kozlowski, Wojciech Moskwa

— Piotr Trzaskowski South East Europe Associate European Climate Foundation Mobile: +48 509162988 | skypename: piotr.ecf www.europeanclimat

Komentarz: To ciekawa polityka rządu. Na pewno nie decyduje tu tylko Minister Środowiska. Wpuszczamy  australijską konkurencję do jednje z nielicznych rentownych, prywatnych  spółek weglowych w Bogdance, odbierajac jej perspektywy zwiekszenia zasobów węgla i rozwoju. A jednocześnie rząd hoduje kopalnie- „golema” na Śląsku- jak za PRL wielkiego, nieefektywnego, dotowanego z naszej kieszeni bez perspektyw ?                                        Radek Gawlik